Banky v Hobokene

Hoboken je malé mesto. Aj keď má prezývku One-Mile-Town, v skutočnosti zaberá plochu dvoch míľ, ale treba povedať, že tretina z tej plochy je voda. Mimochodom meno Hoboken je z Indiáskeho jazyka a znamená “Zem tabakovej fajky”. Ale naspäť k téme.

V Hobokene býva približne 40,000 ľudí. (Štvrtá najvyššia populačná hustota v celých Spojených Štátoch, prvé tri miesta sú hneď v susedstve). Z veľkej časti sú to mladí ľudia, ktorí robia na Manhattane, ale bývanie je tam pre nich príliš drahé. Nie že by v Hobokene bolo práve lacno, ale na Manhattan sa nechytáme. Podľa Wikipedie, medián ročných príjmov hobokenskej domácnosti je $62,550, čo nie je práve málo. A banky si samozrejme nemôžu nechať ujsť takýto skvelý trh.

V Hobokene je 22 pobočiek ktoré patria 17tim rôznym bankám. Spolu s realitnými kanceláriami a manikúrovými salónmi tvoria trojku najviac zastúpených biznisov v meste. A počet pobočiek rastie rýchlejšie ako počet obyvateľov. Nepríjemným dôsledkom je, že z hlavnej ulice vytláčajú malé obchodíky, ktoré si nemôžu dovoliť platiť vysoké nájomné. (Záhadou je, ako sa udržia tie manikúry – asi zubami, nechtami.) Ale na druhej strane, ako zákazníci sa môžeme tešiť početným výhodám, o ktorých sa nám na Slovensku nesnívalo.

Napríklad za účet netreba platiť, ak naň človeku chodí výplata, alebo ak súčet zostatkov na všetkých jeho prepojených účtoch v danej banke je väčší ako $1,500. Čo sú to prepojené účty? Napríklad, jeden bežný (checking) a jeden na sporenie (savings). Savings účet má 5%né ročné úročenie a nie je termínovaný. Kedykoľvek môžem z neho presunúť peniaze na bežný účet, pričom transakcia netrvá dva pracovné dni, ale prebehne real time. Dokonca je možné z neho vybrať peniaze v bankomate kartou, ktorá patrí k bežnému účtu (a za ktorú neplatím ročný poplatok). Kde je háčik? Zatiaľ som žiadny nenašla.

Jedna z vecí, ktorá by mohla prísť aj na Slovensko, nie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.