Test na tuberkulózu

Sľúbila som, že napíšem niečo o očkovaniach, tak tu to je. Na školu treba doručiť tlačivo potvrdené od lekára, kde vidno očkovania a záznam z nedávnej zdravotnej prehliadky. Keby som bola na Slovansku, tak to urobím tak, ako všetci ostatní slovenskí grad študenti – zájdem za svojou lekárkou a nechám si papier vypísať. Čo ale spraviť tu?

Nechala som si poslať svoju slovenskú kartu a objednala sa k lekárovi na prehliadku, že ho nejako ukecám aj na tie očkovania. Ukázalo sa, že to nebude až také ťažké, ako som sa obávala (asi som sa tvárila dostatočne suverénne a niektoré očkovania boli dokonca zaznamenané čitateľne v takej forme, že aj americko-indický lekár pochopil). Zaujímavé to začalo byť, keď prišla na rad kolonka o tuberkulóze. To, že som ju nemala pred siedmymi rokmi, keď som išla na študijný pobyt do Colorada, nezavážilo, lebo škola chce výsledky najviac rok staré.

Spravili mi teda kožný test – v praxi to znamenalo injekciu tuberkulinu. Pokiaľ však človek bol proti tuberkulóze niekedy zaočkovaný, môže mať tento test pozitívny výsledok, aj keď tuberkulózu nemá. Presne to bol aj môj prípad. Zo slovenskej karty sa mi nepodarilo zistiť, či som také očkovanie mala (ale pokojne to mohlo byť jedno z tých neidentifikovaných, kde je síce dátum, ale nie je tam napísané, aké je to očkovanie … bolo by to také zaťažujúce, keby doktori a sestričky písali informácie do karty tak, aby ich po nich mohol ešte niekto čítať a použiť?), takže som lekárovi jednoducho povedala, že neviem. Injekciu mi pichli a kázali prísť o dva dni ukázať reakciu.

Príchádzam o dva dni. Venovať sa mi bude len sestrička, lebo na zaznamenanie reakcie predsa nebudeme zaťažovať doktora. Sestrička mi prechádza prstom po predlaktí. Nie je si istá. Hovorí, že asi negatívne. Alebo predsa niečo cíti? Pre istotu zavolá doktora. Doktor prichádza aj s praktikantkou. Tiež mi prstom prechádza po predlaktí. Asi 10krát. Potom so zavretými očami. Nakoniec zahlási, že tam je pozitívna reakcia a že musím ísť na roentgen hrudníka. Káže praktikantke, nech si aj ona skúsi, ale tá sa mi ruky len letmo dotkne, ako by sa bála, že odo mňa tú tuberkulózu chytí.

Odkedy sa doktor vyjadril, sestrička je samá aktivita. Dostávam odporúčanie na roentgen a príkaz objednať sa na budúci týždeň. Pýtam sa, či nestačí tie výsledky prísť predebatovať o 4 týždne, keď som objednaná z iného dôvodu a mohla by som všetko vybaviť pri jednej návšteve. Ako odpoveď dostanem razantné nie, lebo že tuberkulózu predsa treba liečiť (pritom ona sama mi pred pár minútami hovorila, že všetko ok, jej sa to zdá negatívne a zrazu mám tuberkulózu, ktorú treba budúci týždeň liečiť). Nasleduje protiotázka, že ako dlho už som v Amerike (s podtónom typu, koľko ľudí som už stihla nakaziť).

Na rádiológii som bola krátko. Nebolo sa treba dopredu objednať, jednoducho som prišla, po piatich minútach ma zobrali do malej šatne, kde sa mám prezliecť do papierovej košieľky a zamknúť si veci. Prístroj vyzeral ako zo Star Treku a vôbec sa nepodobal na starožitnosť, ktorou mi na Slovensku robili snímky pred prvou cestou do Colorada. Mladá laborantka spravila dva obrázky, pred ktorými mi starostivo uviazala tieniaci pás okolo bokov. Na moju otázku, aké silné je tam žiarenie, odpovedala, že slabé, že asi také ako na bezpečnostnej kontrole na letisku. Čo nie je zrovna povzbudzujúce, nech sa na to človek pozerá z ľubovoľnej strany, ale nekomentovala som. Buď sú obidve naozaj slabé, ale potom prečo tak starostlivo kontrolovala, či mi tieniaci pás zakrýva podbruško? Alebo nie sú až také slabé, ale potom to s tými letiskovými kontrolami nie je celkom ok (a prečo sa o zdravie mojich budúcich detí nestarajú aj tam?).

Žiadne dramatické rozuzlenie nebude, tuberkulózu nemám (iba krivú chrbticu, ale to sme vedeli…). Všetky papierovačky som poslala do školy a dúfam, že im tam nič nebude chýbať.

Na záver ešte jedna zaujímavosť. Tým, že som si vybrala NJIT, na ostatné školy som dala vedieť, že ďakujem za ponuku, ale neprosím. Na Stevens Institute of Technology som napísala, že mi je ľúto, ale keďže mi nedali Teaching Assistantship, z finančných dôvodov musím ich ponuku odmietnuť. Do dvoch hodín som mala v schránke e-mail, ktorý hovoril, že sa im uvoľnila jedna pozícia a či by som ich Teaching Assistantship prijala, keby mi ho ponúkli? Zaujímavé, nie? Pripadá mi to, akoby počkali, či si to zaplatím sama (bavíme sa o vyše $800 za kredit a kreditov za semester treba približne 12) a keď nie, tak ponúkneme… povedala som, že neskoro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.