Ako sa otvárajú kokosy?

Otváranie kokosu má dve fázy. Jednu ľahkú a jednu ťažkú. Ak kúpite kokos v obchode, tak tá ťažká už bola urobená za vás.

Ak máte kokos čerstvý, treba ho najprv dostať z “vlasatého” obalu. Domorodci na to majú špeciálny nástroj – akýsi krátky kôl, na ktorý kokos nabodávajú a tlakom na “vlasy” smerom dolu postupne odlupujú tento obal. Ale s troškou improvizácie sa táto fáza dá zvládnuť aj bez kola.

Keď je kokos takto ošúpaný (a vyzerá ako z obchodu), prichádza tá ľahká fáza – rozbíjanie orecha. Pamätáme ešte na dávne domáce (marí sa mi, že dosť neúspešné) pokusy kladivom a všetkými možnými spôsobmi. Problém nebol v nástroji (postačí aj obyčajný okrúhly kameň), dôležité je však vedieť, kam udrieť (profesionálovi stačí raz, amatérovi tak tri-štyrikrát).

Treba sa pozorne zadívať. Kokos má dve “oči” a jedny “ústa”. Ústa sú väčšinou väčšie ako oči, ale ak sú náhodou rovnaké, tak sa dajú spoznať podľa toho, že pichnutim do úst trafíme bielu kokosovú hmotu, pichnutím do oka trafíme len škrupinu, lebo tam je kokos tvrdý. A potom ho udrieme medzi oči (priečne na pomyslenú čiaru, ktorá sa medzi nimi tiahne). Škrupina sa rozdeli na dve polovice.

A čo je vo vnútri? Kokosový džús (taká biela riedka voda) a kokosová dužina (z nej sa robí sušený kokos tak ako ho poznáme z obchodu, ale aj kokosové mlieko, ktoré ide do rôznych koktailov).

A od koho toto všetko viem? Od mladého študenta zo Samoy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.