Trochu o lietaní

Čaká nás cesta na Slovensko, na Ajkinu a Andrejovu svadbu a mne nedá si neposťažovať. Nie na svadbu – na tú sa tešíme – ale na lietanie a letecké spoločnosti. Áno viem, sami si môžeme za to, že bývame tak ďaleko a že musíme lietať, keď sa chceme niekam dostaviť. Ale napriek tomu mi to nedá. Pozrite si túto reklamu:

Zdá sa vám, že si robia srandu? To síce áno, ale je to také smutno-smiešne. Pretože sa platí $25 za druhú batožinu, časom aj $15 za prvú. Pretože sme si už zvykli na to, že na amerických vnútroštátnych letoch sa nepodáva jedlo, ale najnovšie si budeme musieť začať zvykať aj na kupovanie nealkoholických nápojov (čo je dosť svinstvo hlavne vzhľadom na fakt, že s vlastnými neprejdeme cez bezpečnostnú kontrolu). Niekde sa naozaj najnovšie platí aj za vankúš a prikrývku a niektoré spoločnosti rušia vernostné programy. Akurát tie WC a tlačidlá na privolanie letušiek sú (zatiaľ) bez poplatku.

Letecké spoločnosti to zdôvodňujú tým, že keď už je drahé palivo, tak musia zarobiť niekde inde. To znie ako rozumný argument. Ale vie mi niekto povedať, prečo potom nezvýšiť cenu letenky? (o $50?) Áno, to by potom platili všetci a nielen tí, čo cestujú s nejakou batožinou a chcú trochu vody (to je jediný protiargument, ktorý ma napadá, ale asi nebude správny, lebo to vyzerá výhodne pre aerolinky).

Ja viem, mám byť vďačná, že môžem lietať (som!) a nečudovať sa, že v lietadle nedostávam zadarmo pitie (veď kde inde dostávam?). Ja len, že tomu nerozumiem a keď k tomu prirátam bezpečnostné kontroly (najnovšie sa klebetí aj o kontrolách dát v laptopoch), tak lietanie začína byť čoraz nepríjemnejšie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.