Mesiac

Kika má už mesiac – uteká to rýchlo. A novinky tohto týždňa?

Máme rodné listy. Zobrala som pre istotu 3 kusy – jeden nikdy nevie. Škoda je len, že sú bez mäkčeňov a dĺžňov (do formulára sme vyplnili aj s nimi, ale zjavne to neprešlo), tak dúfam, že to nebude vadiť na Slovensku, keď budeme vybavovať slovenský rodný list. (Návšteva “matriky” bola zaujímavá ešte tým, že chlapík nahliadnuc do kočíka a vidiac bábo v modrých dupačkách a rodný list s dievčenským menom ma zvozil, že ju nesprávne obliekam).

Kúpeme sa vo vaničke. Niekedy s krikom, niekedy bez, ale rozhodli sme sa zahájiť ozajstné kúpanie prv, než nám z vaničky vyrastie (nie, Kika doteraz nebola špinavá, umývali sme ju aj predtým, len nie vo vaničke). Pupok ešte stále drží (nenamáčame ho), ale budeme zisťovať u doktora, že čo si o tom myslí.

Kŕmime sa aj vonku. Minule sme to akosi prešvihli s prechádzkou a tak namiesto 20 minút tlačenia kočíka s vrieskajúcim bábom, som riešila situáciu v parku. Pohoršovanie verejnosti sa však nekonalo – nebolo nič vidno, lebo ako akčná mama pripravená na všetko som mala na sebe tričko so strategicky umiestnenými otvormi.

A na záver ani nie novinka, ale otázka. Čo robiť s bábom, aby sa nebálo? Jedna vec je Moro reflex, keď rozpaží ruky s rozprestretými prstami – to robí vtedy, keď počuje nejaký hlasný, ostrý zvuk, alebo cíti nejaký prudký, neočakávaný pohyb – to je vraj normálne a do pár mesiacov vraj samo zmizne. Ale Kika má niekedy také, čo by som nazvala “záchvat strachu”. Prestane dýchať, sčervenie, vyvráti oči, v tvári má úplne prestrašený výraz, tiež rozpaží ruky, ale prsty nie sú vystreté, ale zohnuté ako pazúry a keď sa po pár sekundách nadýchne, tak spustí rev z plných pľúc. Nepodarilo sa mi vypozorovať, čo to vyvoláva, lebo mi to pripadá, akoby to prichádzalo úplne náhodne. Čo potom urobím je, že ju chytím za tie ruky, začnem na ňu rozprávať, vtedy sa nadýchne a zoberiem ju na ruky a je to preč. Ale keď sa to stalo prvý raz, tak som bola vystrašená asi viac ako ona. Fakt by ma zaujímalo, akí bubáci ju strašia a ako sa ich zbaviť. Any ideas?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.