Šišatá hlava (plagiocephaly)

Alebo ako to teda dopadlo s tými doktormi.

Stručne povedané – zatiaľ nijako.

Čo sa týka ďasien, ukazuje sa, že je naozaj lepšie počkať. Akýkoľvek zákrok teraz by narobil viac škody ako osohu, lebo aj keď Kika ešte nemá žiadne zuby, zubné “ložiská” (tu to volajú romanticky “tooth buds” – zubné puky) sa v sánke vytvoria už v prvých mesiacoch tehotenstva. Sú to akési zhluky buniek, ktoré sa začnú nabaľovať a “vybudujú” celý zub, keď príde ten správny čas. Pokiaľ tam nie sú, alebo by sa poškodili pri prípadnom zákroku, zuby nenarastú. A toto poškodenie je vraj takmer isté, keby jej s tými ďasnami teraz niečo robili. Takže budeme čakať na zuby. (Keby Kike tie puky chýbali v miestach, kde má zárezy, je vraj možné potom pomocou strojčeka zvyšné zuby akoby pritiahnuť dopredu, aby zaplnili medzeru.)

Jazyk… Chirurg, s ktorým sme sa rozprávali, povedal, že si nemyslí, že by jej ten zárez robil problémy pri rozprávaní, lebo ho má ohybný a vie ho aj kus vyplaziť von (sú dni, keď mám pocit, že ho má viac vyplazený ako schovaný), takže tu by sa vraj tiež neponáhľal a počkal ako sa to vyvinie. Zatiaľ to vyzerá, že aj keď jazyk rastie, zárez sa proporčne nezväčšuje – ostáva stále rovnako veľký, takže je pravdepodobné, že čím viac bude jazyk rásť, tým menej výrazný zárez bude. Na zváženie je aj to, že keby sa s tým teraz niečo robilo, jazyk by ďalej rýchlo rástol a otázka je, ako by sa správala jazva. Takže aj tu zatiaľ ešte čakáme. (Možno sa nám podarí konzultovať s jedným chirurgom ešte na Slovensku medzi sviatkami, uvidíme.)

Ale. Kým sme sa my zaoberali týmto, odložili sme jedno z odporúčaní, ktoré nám dali v septembri na team meetingu v Patersone – a to, aby sme išli ešte na vyšetrenie kvôli šišatej hlave. Bábätká sa často rodia s všeliako pomačkanými hlavami – to je koniec-koncov dôvod, prečo nemajú lebečné kosti zrastené – aby sa im mohla hlava trochu pomačkať, keď sa pýtajú na svet. Táto šišatosť z pôrodu sa upraví sama v priebehu niekoľkých dní/týždňov. A niekedy sa deťom hlava sploští aj po narodení, keď trávia veľa času v jednej polohe na chrbte a nevládzu si ešte sami hýbať hlavou.

V Kikinom prípade to asi bola kombinácia dvoch vecí. Jednak tým, že bola taká veľká, tak asi už v brušku nemala príliš veľa miesta, lebo šišatú hlavu mala od začiatku a nebola to tá pôrodná šišatosť, ktorá sa povystiera (aj keď prvá fotka na ktorej to vidno je keď má Kika asi mesiac, ale to je tým, že dovtedy mala väčšinou na hlave čiapočku a fotili sme ju do tváre). A veľká hlava svojou váhou tiež viac tlačila, keď ležala na chrbátiku.

Na vyšetrení u chirurga a neskôr v Cranial Technologies nám odporučili takúto čelenku/helmu. Funguje to podobne ako strojček na zuby. Vyrába sa na mieru, dieťa ju nosí 23 hodín denne (tá zvyšná hodina je na kúpanie a umývanie čelenky), treba chodiť často na kontrolu, lebo každý týždeň až dva technici zvnútra trochu “zoškrabú”, aby zase presne pôsobila na miestach, na ktoré má. Celý tento proces trvá (podľa stupňa šišatosti a rýchlosti rastu hlavy) 2 až 4 mesiace. Výsledky majú veľmi dobré.

A tak sme zase mali, o čom doma zisťovať a debatovať. Zdá sa nám, že uškodiť to nemôže, pre taký stupeň šišatosti, ako má Kika, naša poisťovňa helmu prepláca, ale na druhú stranu, Cranial Technologies je súkromná firma, zarábajú iba na helmách, takže mám podozrenie, že ich odporučia každému, kto ich navštívi. Rozhodnutia či jej ju dať alebo nedať nás (zatiaľ) ušetrila návšteva Slovenska. Keby sme jej ju totiž teraz dali a potom vyše dva týždne neprišli na kontrolu, tak by sme celý proces pokazili. Ak by sme totiž helmu používali bez úpravy, hlava by sa mohla začať šišatiť zase iným smerom. Ak by sme jej ju po týždni na Slovensku dali dolu a išli na kontrolu hneď po návrate, tak helma by už s veľkou pravdepodobnosťou bola nepoužiteľná. Takže tu čakáme do januára.

Sú to ešte dva mesiace, tak ktovie. Hlava sa možno začne zaokrúhľovať aj sama, keď teraz Kika už trávi oveľa menej času poležiačky. Uvidíme. Ak nie, tak v januári sa budeme musieť rozhodnúť (nemá zmysel čakať dlhšie, lebo čím neskôr sa s helmou začne, tým dlhšie celý proces trvá, lebo rast sa spomaľuje a po 18 mesiacoh už prilby nedávajú vôbec).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.