Prvý rez je najhlbší­…

… to spievala už Sheryl Crow a to je melódia, ktorej sa momentálne neviem zbaviť. A nie, tento článok nebude o hudbe, ale o cisárskych rezoch. CDC (Center for Disease Control) vydalo tento týždeň správu, kde píšu:

V roku 2007 [najnovšie dáta, ktoré sú dostupné], takmer tretina (32% [v USA doteraz najvyššie číslo]) všetkých pôrodov boli cisárskym rezom. Napriek tomu, že často sú pre túto formu pôrodu jasné klinické indikácie, krátko- a dlhodobé výhody a riziká pre matku a dieťa sú predmetom intenzívnej debaty posledných vyše 25 rokov. Cisársky rez znamená závažnú brušnú operáciu a s tým spojené vyššie riziko komplikácií, … a ako aj riziko komplikácií vyžadujúcich príjem novorodenca do intenzívnej strarostlivosti. Okrem zdravotných rizík pre matky a novorodencov, nemocnica si za pôrod cisárskym rezom účtuje takmer dvakrát toľko, ako za vaginálny pôrod…

32 percentV správe sa ďalej píše, že percento operačných pôrodov v posledných rokoch stabilne rastie, a to vo všetkých vekových kategóriách a pre všetky rasy. Okrem toho v nej vidno, že zo všetkých amerických štátov, New Jersey má toto percento v roku 2007 najvyššie.

Čo mám (a nielen ja) proti cisárskym rezom, ktoré nie sú naozaj potrebné? To, že so sebou prinášajú veľa rizík, a to nielen ohľadom toho príslušného pôrodu, ale aj všetkých nasledujúcich. Oficiálne už síce neplatí “jeden cisársky, všetky cisárske”, ale v praxi je to (obzvlášť v USA) často tak. A ženy, ktoré sa chcú ďalšej operácii vyhnúť, majú problém nájsť lekára, ktorý by bol ochotný im pomôcť. Niektoré odmietne poisťovňa, keď chcú mať druhé dieťa, lebo prvé prišlo na svet cisárskym rezom (toto by o pár rokov už nemalo byť možné vďaka zdravotnej reforme schválenej minulý víkend). Niektoré sa pár týždňov pred pôrodom presťahujú do iného mesta, aby sa vyhli nepotrebnej operácii, pretože nemocnica v ich mieste bydliska hovorí, že nie je pripravená postarať sa o VBAC (vaginálny pôrod po cisárskom reze) matku v núdzi, keby rodila u nich (teda, že nemajú operačný tím a anesteziológa po ruke 24/7). Otázka však znie, ako potom táto nemocnica zvládne núdzovú sekciu v prípade, že sa skomplikuje “obyčajný” vaginálny pôrod?

Ako by sa vám páčilo, keby vám niekto povedal, že vás ide operovať, vy by ste odmietli a on by povedal, že ide operovať aj tak, lebo je to v záujme zdravia niekoho iného? Nemožné? Stalo sa. Ak ste tehotná žena, tak zjavne nemáte rovnaké práva ako všetci ostatní občania (podľa rozsudku z roku 1914, každý svojprávny človek má právo rozhodnúť, čo sa stane s jeho vlastným telom; chirurg, ktorý operuje bez súhlasu pacienta pácha útok, za ktorý je zodpovedný. Toto platí okrem naliehavých prípadov, kedy je pacient v bezvedomí a je potrebné operovať predtým, ako je možné požiadať o súhlas.)

Na túto tému sa diskutovalo aj začiatkom marca na VBAC konferencii, ktorú organizoval NIH (National Institute of Health). Publikovali predbežné závery, kde píšu:

Jeden z našich hlavných cieľov je podporiť tehotné ženy, ktoré majú z predchádzajúceho cisárskeho rezu  transverzálnu jazvu, aby mohli robiť informované rozhodnutia ohľadom vaginálneho pôrodu verzus dopredu zvolenému cisárskemu rezu. Apelujeme na doktorov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby použili odpovede na nasledovné otázky… pri rozhodovaní. Informácie, vrátane hodnotenia rizík, by mali byť zdieľané s matkou na úrovni, ktorej je schopná rozumieť. Pokiaľ sú obidve možnosti z medicínskeho hľadiska ekvivalentné… malo by sa postupovať podľa preferencií matky… Obávame sa, že medicínsko-legálne dôvody zvyšujú bariéry…

Jedna z doktoriek sa však v diskusii nechala počuť, že:

Tvrdenie, že právo odmietnuť je absolútne, je kontroverzné a nie je to v žiadnom prípade uzavretá téma z hľadiska legálnej alebo zdravotníckej etiky.

Tak ja teda neviem, ale dovolím si tvrdiť, že matky, ktoré odmietajú cisárske rezy, to nerobia z malicherných dôvodov a to, na čom im hlavne záleží, je ich dieťa. Robia informované rozhodnuta po tom, čo zvážili riziká a benefity všetkých možností. Pokiaľ ich nakoniec niekto operuje proti ich vôli, tak potom si tu naozaj nie sme všetci rovní.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.