Indický chlieb naan

Možno to vyzerá, že som posadnutá chlebom. Tutu sú moje pokusy o tradičný chlieb, tu je tahitský kokosový chlieblangošepatentky/lokše (ok, langoše a patentky nie sú technicky chlieb, ale v mojom ponímaní je to jedna rodina). V skutočnosti je to však len prirodzená obľuba znásobená tým, že tu dobrý chlieb nedostať. Dobre, dobre, aby som nekecala, existuje Amy’s BakeryHell’s Kitchen, kde predávajú naozajstný chlieb, ale je hriešne drahý, takže akosi nemáme to svedomie kupovať ho veľmi často.

Dostať tu však iné veci, ktoré sme na Slovensku nepoznali. Jednou z nich je indický naan a keďže ten sa tiež nepredáva práve lacno, nasledovali domáce pokusy. Prvý bol dosť nepodarený (recept z lokálnych novín), ale s miernymi úpravami som sa k naanu dopracovala.

Naan kysne

1 1/2 pl sušeného droždia (alebo 25g(?) normálneho)
1 šálka teplej vody
1/4 šálky cukru
3 pl mlieka
1 vajce
1 1/2 čl soli
4 šálky (chlebovej) múky
6-8 strúčkov cesnaku (nemusí byť)
trochu roztopeného masla

Nalejeme do misy vodu, vmiešame cukor a droždie a necháme stáť asi 10 minút (kým droždie začne pekne pučať). Pridáme Hotový naanmlieko, vajce, múku a na záver soľ (tá by nemala prísť do styku s droždím, kým tam nie sú ostatné suroviny). Vyklopíme cesto na dosku a miesime 6 až 8 minút (je dôležité neodfláknuť tento krok). Vymastíme misu a cesto do nej vrátime. Zakryjeme vlhkou utierkou a necháme hodinu kysnúť.

Po hodine kysnutia vmiesime rozpučený cesnak. Potom cesto rozdelíme na guličky s priemerom asi 3 až 4cm, naukladáme na dosku, zakryjeme a necháme ešte 30 minút kysnúť (mne ich z tohto množstva vyšlo 13 a na obrázku sú už po kysnutí).

Rozvaľkáme na placky a opekáme na rozhorúčenej panvici (alebo grile?). Najprv 3 minúty z jednej strany (kým nezačne chytať farbu a puchnúť), potom zľahka potrieme maslom, obrátime, potrieme z druhej strany a opekáme ďalšie 2 minúty.

Najlepšie sú teplé. (Dajú sa jesť k šalátu, polievke, mäsu, alebo len tak.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.