Mliečko pijú teliatka… my rastieme na Sunare

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby deti boli výlučne dojčené počas prvých šiestich mesiacov (vrátane iniciovania prvého kojenia do hodiny po pôrode), potom postupne začať pridávať tuhú stravu a popri tom kojiť do dvoch rokov alebo aj dlhšie.

Podobne sa vyjadruje aj Ministerstvo zdravotníctva SR a IBFAN.

Nanešťastie, kojenie nejde vždy ideálne, najlepšia alternatíva – mlieko inej matky – nie je zatiaľ veľmi rožšírená (aj keď okrem klasických milk-banks už začínajú vyrastať aj iné modely – napríklad Human Milk for Human Babies), a preto má na svete svoje miesto aj umelé mlieko. Toto nie je článok proti nemu.

Do približne jedného roka je umelé mlieko jednoznačne vhodnejšie ako kravské. Aj keď je založené na kravskom mlieku, je upravené tak, aby sa viac podobalo na ľudské (aj keď od toho má ešte stále ďaleko) a aby ho bábätká vedeli lepšie stráviť (v porovnaní s kravským).

Ale táto reklama zjavne nie je na produkt pre túto vekovú skupinu:

Sú to omaľovánky a z toho mi vychádza, že sa jedná o deti staršie ako jeden rok. Čítanie malých písmenok potvrdzuje, že tento konkrétny výrobok je určený pre deti od ukončeného 24. mesiaca do 6.(!) roku, ktorý obsahuje všeliaké dobroty (vitamíny, minerály, stopové prvky, omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny), ktoré by “mali byť prijímané v strave”. Prečo potom, aj keby sme prijali to, že kravské mlieko je len pre teliatka*, nedať deťom tieto zdraviu prospešné veci z čerstvej, rozmanitej stravy ale radšej z prášku? (Lebo z toho by výrobcovia prášku veľmi nezbohatli?**)

Odhliadnuc od toho, aj keby som v nejakom pominutí mysle zvažovala, že ktorý prášok začnem svojmu dieťaťu staršiemu ako dva roky dávať, “vtipným” prirovnaním k teliatku (a mňa ku krave?), by Sunar dostal mínusové body hneď pri prečítaní sloganu.

* Na okraj, ukazuje sa, že napríklad kozie mlieko sa na ľudské podobá viac ako kravské.

** Áno, cieľom podnikania je zarobiť peniaze. A asi nie je jednoduché predávať v zásade nepotrebný výrobok (aj keď, človek by sa mohol hádať, že takých sa úspešne predávajú tony… ). Ale práve preto by som si ako výrobca dala extra veľký pozor, aby mi reklama naň nepoškodila meno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.