Pečené hranolky

Priznanie. Mám veľmi rada hranolky. Nechodím za nimi síce do fast-foodov, ani si ich nedávam ako prílohu, keď ideme do reštaurácie, ale je možné (oficiálne všetko popriem), že som pekávala kupované mrazené hranolky na plechu v rúre. (Moja láska nie je až tak hlboká, aby som ich vyprážala.) Potom ma však napadla úžasná myšlienka – prečo tie hranolky posypané ktovie čím a zabalené v plastovom sáčku kupovať, keď máme “živé” zemiaky?

A tak sa zrodil tento jednoduchý recept.

Istým spôsobom sa uzavrel kruh, lebo si ešte zo Slovenska pamätám bežnú prílohu v reštauráciách “americké zemiaky”. Ale ani počas môjho ročného výmenného pobytu na strednej škole, ani na Work and Travel počas výšky, ani za 5 rokov tu som na “americké zemiaky” nenatrafila. Až kým som si ich nezačala vyrábať doma.

8 stredne veľkých zemiakov
1 polievková lyžica olivoveho oleja
2 čajové lyžičky soli
oregano alebo provensálske bylinky

Zemiaky poriadne poumývame, vykrojíme prípadné nepeknosti a nakrájame na hranolky. V mise ich polejeme olejom, posypeme soľou a bylinkami a poriadne premiešame. Rovnomerne rozprestrieme na papierom vystlaný plech a pečieme na 420F/220C. Približne po 20tich minútach ich trochu poprevraciame a pečieme ešte ďalších 20 minút, kým sa im začnú robiť hnedé pľuzgiere. Podávame ako prílohu, alebo ak máte podobnú úchylku ako ja, len tak s kyslou smotanou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.