Čo mi bude chýbať, keď sa odsťahujeme z Ameriky

New YorkToto je len prvý diel. Druhý napíšem pár mesiacov po presťahovaní, keď sa ukáže, že kopa vecí ma takto dopredu ani nenapadla a možno aj to, že niektoré z tých, čo ma napadli, mi chýbať nebudú. Mohla by som síce počkať, tento úplne vynechať a napísať len ten druhý, ale zdá sa mi, že by to mohlo byť celkom zaujímavé porovnanie. Takže tak.

amazon – A vôbec, bezproblémové nakupovanie cez internet – vrátane doručovania nie na dobierku a vrátenia tovaru, ak treba. Okrem iného som už online úspešne kúpila (tu úspešne = s tovarom som bola spokojná a nebolo ho treba vracať) plavky, podprsenky, topánky, autosedačky, kočík, zopár laptopov*, šaty, nohavice, sukňu, záclony, sedaciu súpravu do obývačky… A potom sú tu také veci ako knihy, plienky (látkové aj jednorazové), prací prášok, orechy, sušené ovocie, bylinkové čaje… kde nehrozí ani tak riziko, že by bolo treba niečo vracať, len je to jednoducho pohodlné a často aj cenovo výhodné. My sme si už naozaj zvykli naživo nakupovať len potraviny a základnú drogériu.

knihy a knižnica – Áno, áno, knihy a knižnice sú aj na Slovensku. Ale vo verejnej knižnici sa tu neplatí členské, organizuje programy pre deti – recitovanie riekaniek, čítanie rozprávok, vyrábanie kadečoho, premietanie filmov, oslavy narodenín Dr Seussa a kadejakých postavičiek, deň bublifukov, … A školská knižnica na NJIT mi bola schopná (bez poplatku) zohnať čokoľvek, o čo som požiadala, čo nemali. A už som si zvykla čítať po anglicky natoľko, že si nie som istá, ako mi pôjdu slovenské preklady. Pozitívne je, že od posledných vianoc som hrdou majiteľkou Kindle, takže môžem ďalej čítať v angličtine a aj knihy, ktoré sa na Slovensko nedostanú, ale predsalen, ten samotný prístup k akejkoľvek knihe v papierovej podobe nie je pra mňa zanedbateľná vec.

Kubo sa tu narodil – Kika sa v Amerike samozrejme narodila tiež, ale Kubo sa narodil konkrétne tu, v tomto byte, vytancovávala som ho von v tejto sprche, každú noc spím v posteli, v ktorej sa vypýtal na svet. Nie, nemyslím na to zakaždým, keď si do nej idem ľahnúť, ale keď ma to občas napadne, tak je to svojím spôsobom magické.

kamaráti – Nie je ich veľa, ale zopár sme ich tu našli. (Vy viete, kto ste.) A bude nám za nimi smutno. Pozitívne je, že veľa z nich má väzby na Slovensko (alebo Čechy), takže je šanca, že sa ešte stretneme.

cestovanie – Odkedy máme Kiku, sme toho až tak veľa nenacestovali. Zatiaľ veríme, že v tejto našej spoločnej záľube máme len prestávku a že sa k nej čo najskôr vrátime. Ale bude nám chýbať expedia, medzinárodné letisko ľahko dostupné taxíkom, kreditná karta, ktorá ponúka reálne cestovné výhody. Na druhú stranu, teším sa, že viac pochodíme Európu (hádam aj autom), z ktorej sme toho veru ešte veľa nevideli.

New York ako taký – New York je také zvláštne mesto. Rušné, hlučné, drahé na bývanie a nie príliš čisté (ako tak pozerám, práve som vymenovala všetky dôvody, prečo sme tých 6 rokov bývali v New Jersey), ale napriek tomu má svoje čaro. Je to zmes všetkých kútov sveta, nájde sa v ňom kopa zvláštností a je o kus iný, ako akékoľvek iné miesto, na akom som bola. A opäť niečo, čo sme posledné tri roky veľmi nevyužili, ale naša možnosť vybrať sa do ľubovoľnej reštaurácie, do divadla, na muzikál, na koncert alebo športové podujatie bude od apríla dosť limitovaná. New York mi bude chýbať.

* Aj keď tie nie pre seba – svoj som kúpila v obchode (o polnoci). A je pravda, že tuším dva sme aj vrátili.

4 comments

  1. U mna by kniznica a amazon boli tiez na prvom mieste. Vo vseobecnosti nerada nakupujem a amazon pouzivam len na kupu knih. Obcas si prejdem svoj “amazon list” knih a pozriem co z toho dostanem aj na Slovensku. Nie je toho vela 🙁

  2. co sa tyka nakupovania cez net, tak aj tu na slovensku to celkom ide.
    my sme uz kupovali mys na pc, dve autosedacky, granule pre psa, tabletky do umyvacky, sachove figurky a sachove hodiny, kuchynskeho robota, presso stroj, sijaci stroj, caje, cajovu kanvicku, knihu z antikvariatu, fotky som si odoslala a dala vytlacit cez net… vacsinou volim na dobierku, ale skrz bezpecnost. ale napr autosedacku som uz kupovala u overeneho predajcu, tak sme poslali peniaze na ucet. a zatial sme nic nevratili, takze to este nemam odskusane.

    a co sa tyka kniznice, jasne vyber asi nebude taky. ale viem, ze v krajskej kniznici na bulvari maju dva krat do tyzdna doobeda citanie pre deticky plus nejake aktivity… no a mame tu niekolko detskych centier aj pre male deticky … nie je to take zle 🙂

    ale taku restauraciu, co ti daju cestovinu a potom kopec vselicoho podla tvojho vyberu a omacku na to, som tu nenasla. ta bola super.

    1. s tou restauraciou si zvolila spravny cas – bola. zhodou okolnosti som sa tam bola najest asi pred dvoma tyzdnami a ten kopec vselicoho sa uz dnes plati “na suciastky” a potom to vyjde asi dvakrat tolko, ako ked sme tam boli spolu 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.