Tvarohový koláč s piškótovým vrškom

Toto je obľúbený rodinný recept, ale objavuje sa tu až teraz – lebo tvaroh. Poľský sa síce v štátoch dal občas kúpiť, ale vtedy sme ho buď zabalili do palaciniek, alebo “zagulili” do tvarohových guliek. Teraz sa k nemu môžme dostať kedykoľvek, tak aj tento koláč sa zrejme bude u nás piecť častejšie.

spodné cesto:
250g hladkej múky
70g krupicového cukru
1/2 prášku do pečiva
štipka soli
1 vajce
125g Hery
trochu mlieka
nastrúhaná citrónová kôra alebo trochu citrónovej šťavy (nemusí byť)

tvarohová plnka:
500+g tvarohu
1 žĺtko
1 vanilkový cukor
30g masla
3-4 polievkové lyžice krupicového cukru
hrozienka

vrchné cesto:
4 vajcia
1 bielko
5 polievkových lyžíc krupicového cukru
1/2 prášku do pečiva
6 polievkových lyžíc hrubej múky

Takže pekne po poriadku, začneme spodným cestom. Na pracovnej doske skombinujeme všetky prísady a vymiesime hladké linecké cesto. Necháme ho trochu vychladiť v chladničke a zatiaľ si pripravíme tvaroh. Vymiešame žĺtko s maslom a cukrom. Pridáme tvaroh a umyté hrozienka a premiešame. Vyvaľkáme vychladené cesto a dáme ho na plech (ten netreba vymastiť ani ničím vysypať, lebo cesto je dosť mastné). Navrch rozotrieme tvaroh. Dáme vyhriať rúru na 180C a zatiaľ pripravíme vrchné cesto. Vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme trochu teplej vody. Potom vmiešame múku a prášok do pečiva a na záver do tuha ušľahaný sneh z piatich bielkov. Ten do cesta vmiešame iba zľahka a hneď ho hotové rozotrieme na tvarohovú vrstvu. Pečieme asi 30 minút.

poznámky:

– Najprv k tvarohu. Na obyčajný slovenský hlboký plech je pol kila (dve balenia) tvarohu minimum, dve a pol tak akurát, z troch vám vyjde naozaj tvarohovo-tvarohový koláč – preto v zozname surovín píšem 500+. To je naozaj kopa tvarohu a ak sa vám doňho nechce toľko investovať, trochu sa to dá okašľať a namiesto časti tvarohu použiť najemno natrúhaný varený zemiak – napríklad 500g tvarohu plus dva malé zemiaky (vtedy treba pridať trochu viac cukru). Ale viac by som to nepančovala, lebo potom už zemiaky cítiť.

– Tento koláč robievam niekedy svetlý a niekedy tmavý. Tmavý sa robí tak, že do vrchného cesta dám iba 5 lyžíc hrubej múky a pridám dve lyžice kakaa.

– A na záver ešte k fotke celého koláča – takto to nemá vyzerať. Ale teraz naposledy som ho piekla ešte nezvyknutá na miestnu rúru, ktorá pečie dosť nerovnomerne a vyšiel mi na jednej strane o kus tmavší. Na chuti mu to neubralo.

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.