Špenátový prívarok

V Štátoch sme zvykli špenát kupovať v listovej forme a z takého som občas robila aj prívarok. (Lebo jediná dreň, ktorú som našla, už bola kadečím ochutená.) Ten prívarok síce chutil dobre, ale na pohľad nevyzeral veľmi vábne. Mixér totiž listy nerozmixoval úplne a výsledok bol v zásade biely s malinkými zelenými čiastočkami.

Tak ale teraz s potešením zase varím špenátový prívarok tak, ako má vyzerať.

2 (asi) 400g balenia mrazenej špenátovej drene
1 smotana na šľahanie (taká 33%-ná)
3-4 strúčky cesnaku
3 polievkové lyžice oleja
3 polievkové lyžice múky
trochu mlieka
soľ

Začneme zápražkou – dáme do hrnca olej a keď je horúci, pridáme múku. Poriadne miešame, kým bude hladká a potom pridáme špenátovú dreň. Je ideálne ju aspoň chvíľu pred varením vybrať z mraziaka a nechať rozmraziť (alebo aspoň otepliť), ale neraz som ju už dávala priamo do hrnca. Vtedy dám aj trochu mlieka, aby mi zápražka nehorela a postupne varechou oškrabávam dreň, aby sa rýchlejšie topila. Keď už máme tekutú zelenú masu, pridáme cesnak rozotretý so soľou a šľahačku. Výsledok ešte doriedime mliekom na požadovanú konzistenciu.

Podávame s varenými zemiakmi (alebo zemiakovou kašou) a vajíčkom uvareným na tvrdo (alebo volským okom) – myslím, že poznať, že u nás sa varí “lenivým” spôsobom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.