Rebarborovo-tvarohový koláč

Keď vám život nadelí rebarboru – a teraz je sezóna, takže to sa vám to kľudne môže stať – pečte rebarborové koláče. Najlepšie s tvarohom, lebo tvaroh sa k rebarbore výborne hodí.

Ja som rebarboru dostala spolu s receptami (z Báječnej ženy?). Boli tam dva, ktoré sa mi takmer páčili, tak som ich skombinovala a trošku upravila na jeden taký, ktorý sa mi páčil úplne. A toto je on.

na cesto:
300g hladkej múky
200g polohrubej múky
100g cukru
1 prášok do pečiva
štipka soli
2 vajcia
1 Hera
šťava z pol citróna
(asi) 1 dl mlieka

na tvarohovú plnku:
1 žĺtko
50g masla
4 polievkové lyžice cukru
1 vanilkový cukor
250+g (hrudkového) tvarohu

rebarbora:
asi 800g rebarbory
cukor

Cesto je staré osvedčené, linecké. Na pracovnej ploche spravíme “sopku” zo suchých prísad. Do krátera dáme vajcia, citrónovú šťavu a mlieko. Dookola zmäknutú Heru nakrájanú na plátky. Prstom najprv trochu premiešame stred aj s trochou múky, aby sa vytvorila hustá kaša, ktorá už ďaleko neutečie, a potom smelo miesime aj so všetkým ostatným na hladké cesto. Rozdelíme ho na dve nie úplne rovnaké polovice a dáme do chladničky.

Rebarboru umyjeme. Hrubé steblá prekrojíme pozdĺžne na polovice a všetky potom nakrájame na približne 1cm kúsky. Premiešame s cukrom a necháme odstáť. (Ja som dala dve hrste a výsledok bol dosť – parádne – kyselkavý. Ak máte radi sladšie, pridajte. A trochu to závisí aj od zrelosti rebarbory – ak máte skôr červenkasté steblá, postačí menej cukru, ak sú viac do zelena, treba sladiť štedro.)

Kým sa cesto chladí a rebarbora cukrí, vymiešame tvarohovú plnku.

Potom vyvaľkáme tú mierne väčšiu polovicu cesta a dáme na plech. (Plech netreba vymastiť, lebo cesto je dostatočne tukové.) Rovnomerne naň rozotrieme tvaroh a rozsypeme rebarborové kúsky. Pre istotu ešte trochu pocukríme. 🙂 Potom vyvaľkáme zvyšné cesto, nakrájame ho na 1cm široké pásiky a tie mriežkovito naukladáme navrch.

Pečieme na 180C asi 25-30 minút, kým mriežka a okraje cesta nezačnú hnednúť.

poznámky:
– tvaroh – opäť raz pluskové značenie. To znamená, že 250g je minimum, hodilo by sa trošku viac.
– množstvo rebarbory – to, čo vidno na mojich fotkách, nie je to, čo je napísané v zozname surovín. Nevedela som to dopredu celkom odhadnúť. Odfotila som všetko, čo som mala, potom časť dala do mraziaka a potom sa ukázalo, že ešte aj toho nakrájaného a pocukrovaného mám príliš veľa a musela som odložiť. Takže nenechajte sa zmiasť obrázkami a na obyčajný hlboký plech skúste dať zhruba tých 800g.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.