Volala sa Savita Halappanavar

Na toto nemám slová.

Nerozumiem, ako sa to môže niekomu zdať v poriadku. Nerozumiem, ako sa na to tí doktori mohli dívať. Stredoveká ignorancia, barbarstvo a nenávisť pod predstieraním charity a starostlivosti. Nemocnica nemá čo mať prívlastok katolícka… Nikoho nenapadne svedkom Jehovovým zverovať rozhodovanie o transfúziách. Prečo potom môžu katolíci rozhodovať o tom, čo má niekto iný v bruchu? Fuck this world.

5 comments

  1. toto
    Contrary to what the History Channel would have you believe this month, “Mankind” is NOT the “story of all of us.” Humans are made up of two sexes (not genders, not sexualities, etc.) who experience the world differently and are both fully human. … As long as these considerations are the result of men’s only clubs speaking for all of humanity, they are incomplete and insufficient. That’s why organizations with traditional, all-male power structures have zero business making gender-unilateral decisions about women’s lives and health. EVER.

    1. Zatial nemam potrebu sa ospravedlnit, pretoze v clanku, ktory uvadzate, nie su napisane fakty ani linky na zdroje s takymito faktami, ktore by ma k tomu viedli. Ak taketo fakty uvediete, je mozne ze zmenim nazor.

      Ja Vam naopak ponukam na precitanie oficialnu spravu z vysetrovania smrti tejto mladej zeny
      http://cdn.thejournal.ie/media/2013/06/savita-halappanavar-hse-report.pdf
      kde sa uvadza, ze ano, zomrela na infekciu. A tato infekcia bola sposobena tym, ze mala dlho pretrnuty plodovy vak. Keby ho tam nemala, tiez nemusela prezit. Ale mohla. S nim vsak tu sancu nedostala. Pise sa tam ze jeden z troch faktorov, ktore zapricinili smrt bolo neposkytnutie vsetkych moznych “manazment options”, vratane ukoncenia tehotenstva, na zlepsenie jej stavu.
      A ten dovod preco jej tuto moznost neposkytli, bol ten, ze sa jednalo o katolicku krajinu (podotykam, ze nie o katolicku nemocnicu!) – toto uz samozrejme nie je priamo v sprave napisane.

      Takze za svojimi tvrdymi slovami si stojim. Myslim si, ze nabozenstvo by sa nemalo miesat do zdravotnictva a obzvlast nie do zdravotnej starostlivosti o ludi, ktori toto nabozenstvo nevyznavaju.

  2. Čiže, problémom nebolo rozvinutie septicémie v dôsledku neskorého odstránenia plodu. Lekári postupovali správne, a za normálnych okolností by bolo aj dieťa mohlo byť zachránené, ak by reakcia na liečbu bola štandardná. Ale keďže sa jednalo o rezistentnú baktériu, pozitívna reakcia sa nedostavila, a následne zlyhalo monitorovanie responzie – lekári si mali skôr všimnúť problém. Lenže vzhľadom na rezistentnosť primárnej infekcie je absolútne možné, že aj v prípade včasného odstránenia plodu by infekcia vyústila do septicémie a multiorgánového zlyhania matky s následkom smrti.
    Záver: Matka by za takýchto okolností (a do tých okolností rátam aj isté zanedbanie starostlivosti zo strany lekárov) takmer isto zomrela v ktorejkoľvek európskej krajine, nezávisle od variácií v protipotratovej legislatíve. Medicína má jednoducho svoje limity a ľudia sú smrteľní, a v tomto prípade bola záchrana pacientky mimo možností.
    Jej muž samozrejme bude tvrdiť, že mohla žiť, a obviňovať a žalovať nemocnicu a štát. Čo iné mu už ostáva.
    V každom prípade sa hanbite!

    Tu máte celú oficiálnu správu o prípade od HSE:
    http://www.hse.ie/eng/services/news/nimtreport50278.pdf
    A tu je skrátená tlačová správa – zhrnutie:
    http://www.hse.ie/eng/services/news/newsarchive/2013archive/jun13/savitareport.html

    1. Este aj v tej tlacovej sprave, ktoru ste nalinkovali, je uvedeny ako jeden z troch dovodov smrti presne ten, ktory ja spominam vyssie: “Failure to offer all management options to Ms. Halappanavar who was experiencing inevitable miscarriage of an early second trimester pregnancy where the risk to her was increasing with time from the time that her membranes had ruptured.” Keby jej umoznili ukoncit tehotenstvo, ako chcela, mala aspon sancu na prezitie. Takto ju nedostala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.