Štedrák

Tento koláč sa u nás doma nerobieval. Historky o ňom som začala počúvať, až keď som sa zoznámila s Mišom, a potom niekedy, keď to už začalo byť vážne a okolo Vianoc som sa vyskytla v Senci, som dostala možnosť ho aj ochutnať. Je pravda, že je naozaj štedrý – ide doňho skoro všetko. To je možno aj dôvod, prečo sa s ním nikomu nechce párať inokedy ako na Vianoce. Ale keď zainvestujete – aj čas, aj suroviny – tak si výborne pochutíte.

cesto:
750g hrubej múky
3dl vlažného mlieka
120+20g masla
100g cukru
40g droždia
3 žĺtky
štipka soli

lekvárová vrstva:
slivkový lekvár (švestková povidla)

maková vrstva:
200g mletého maku
2dl mlieka
100g cukru
10g masla
1 vanilkový cukor
trochu citrónovej kôry
trochu hrozienok

orechová vrstva:
200g mletých orechov
2dl mlieka
80g cukru
1 vanilkový cukor
10g masla
trochu hrozienok

tvarohová vrstva:
300g tvarohu
80g cukru
80g masla
trochu hrozienok
2 žĺtka
1 vanilkový cukor

Mlieko trochu zohrejeme, dáme doňho lyžicu cukru a droždie a počkáme, kým sa spraví kvások. Potom z múky, 120g masla, cukru, žĺtkov, soli a kvásku vypracujeme cesto. Necháme ho na teplom mieste zakryté kysnúť a keď vykysne, tak ho rozdelíme na 5 častí. Vymastíme plech, z piatich bochníčkov vyberieme ten, ktorý sa tvári, že je najväčší, vyvaľkáme a dáme na plech tak, aby zakryl trochu aj steny. Natrieme ho hrubou vrstvou lekváru a prikryjeme druhým vyvaľkaným cestom.

Makovú plnku pripravíme tak, že všetko okrem hrozienok zmiešame v miske – najlepšie vidličkou, aby sa maslo dalo dobre rozpučiť. Natrieme na druhé cesto a posypeme umytými hrozienkami. Prikryjeme ďalším vyvaľkaným cestom.

Orechovú plnku robíme presne ako makovú – vidličkou vymiešame všetko okrem hrozienok – a potom ju natrieme na tretie cesto. Posypeme umytými hrozienkami a položíme na ňu štvrté cesto.

Vymiešame tvaroh, natrieme a vyvaľkáme posledné cesto. Dáme ho navrch a potrieme rozpusteným maslom. Pečieme vo vyhriatej rúre, kým nezačnú vrch aj boky hnednúť. Pred krájaním necháme vychladnúť.

poznámky:

– V pôvodnom recepte sa začína makovou vrstvou a lekvárová je až druhá v poradí. Ale ja som pri pečení dala na radu mojej svokry a začala lekvárovou. Takto sa dá lekvár v pohode natrieť, keby bola už pod ním nejaká plnka, išlo by to horšie. Ono celkovo, tieto cestá sa vaľkajú dobre, aj sa fajn dodatočne naťahujú, keď sa vám nepodarí vykúzliť úplne ideálny tvar, ale ak ich dobre neprimáčknete na krajoch o spodnejšie cesto, tak sa aj ľahko zase sťahujú.

– Je jednoduchšie hrozienkami plnky posýpať, ako ich tam rovno zamiešať – plnka sa tak ľahšie natiera a spodné cesto pri tom neuteká, ani sa netrhá.

– Toto cesto je síce kysnuté, ale je trochu iné ako to klasické. Hrubá múka nie je preklep.

– Ostane vám 5 bielok. Na to mám iba jednu radu – kokosové pusinky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.