Pečené bravčové karé s kosťou

Ono to bolo tak. Otec s bratmi a švagrinou-čakateľkou (ako inak sa prekladá sister-in-law-in-waiting?) sa objednali ku nám na nedeľný obed. Objednávka prišla aj troma tvarohmi a skoro trojkilovým karé s kosťou. Čo sa týka tvarohu, bolo úplne jasné, čo s ním mám robiť. Ale to karé? To bol experiment, pretože také sa u nás akosi nekupuje.

Bolo mi jasné, že sa treba vysporiadať s dvoma vecami – aby to nebolo suché a/alebo tvrdé (=> pečenie v alobale) a aby to nebolo bez chuti (=> nakrájanie a “naplnenie”). Bez ďalších rečí:

2-3 kg bravčového karé s kosťou
3 strúčky cesnaku
2 veľké cibule
soľ
tymián
oregano
kúsok slaniny (nemusí byť)

Mäso umyjeme a osušíme. Nakrájame na 1.5-2 cm hrubé plátky, ktoré ešte pri kosti držia spolu. V medzerách natrieme popučeným cesnakom, posolíme a posypeme korením. Povkladáme na hrubé kolieska nakrájanú cibuľu a v prípade záujmu aj natenko nakrájanú slaninu. Zabalíme do alobalu (podlievať naozaj netreba) a dáme piecť na 220C na 1.5-2 hodiny. Potom alobal navrchu otvoríme, môžme ešte zvýšiť teplotu a ďalších 15-20 minút zapekáme. Potom ho nakrájame na plátky a podávame so zemiakmi a/alebo šalátom.

Len pre orientáciu, to naše mäso malo vyše 2 a pol kila, najedlo sa 6 dospelých, 2 deti a 2 porcie ešte zvýšili.

A nepodarilo sa mi spraviť fotku, ako to vyzeralo upečené, lebo tá moja banda sa doňho hneď pustila a kým som si spomenula, tak už bol kus preč. Možno nabudúce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.