Kto hovorí za práva rodičiek?

Pred pár týždňami som s kolegyňami z OZ písala reakciu na článok v časopise .týždeň, ktorú nám potom aj zverejnili. Prečítať si ju môžte tu.

Za práva žien hovoria teda zákony. Každý, kto poskytuje zdravotnú starostlivosť, má povinnosť ich dodržiavať. Práva nie sú náhodné a svojvoľne vymyslené a ich dodržiavanie si ženy nemajú vyjednávať písaním pôrodných plánov či inými individuálnymi stratégiami. S právom žien prichádza povinnosť pre poskytovateľov aktívne zisťovať potreby a preferencie a na každý úkon získavať informovaný súhlas. Pokiaľ však systém zlyháva a štát sa o to, čo sa ich občiankam pri pôrodoch deje, nezaujíma, dodržiavanie práva na osobnú autonómiu a fyzickú integritu sa redukuje na šťastie na „dobrého lekára”, alebo je výsledkom vyjednávania o akceptovateľných a neakceptovateľných požiadavkách.

A predvčerom bola zverejnená publikácia Ženy-matky-telá, ktorá vznikala viac ako rok a na príprave ktorej som sa v začiatku aj malou mierou podieľala. Analyzuje súčasnú situáciu na Slovensku a zasadzuje ju aj do právneho rámca. Knihu si môžte stiahnuť tu. Čítajte, šírte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.