Kam zmizol žilinský klavír?

Klavír býval na Mariánskom námestí. Už tam pár týždňov nie je, ostal po ňom len leták, ktorý som dnes cestou z Artfóra vysvetľovala Kike a Kubovi.

klavirČo sa vlastne stalo s klavírom, ktorý stál takmer rok pod laubňami na Mariánskom námestí, a ktorého melodické tóny nám pripomínali, že mesto žije aj iným životom, ako je zhon za prácou a nákupmi?

Mariánske námestie predstavuje spoločenské centrum Žiliny a najmä počas teplejších mesiacov, keď si miestne kaviarne a reštaurácie rozložia terasy, sa tam radi stretávame. Voľne prístupný klavír, na ktorý si môžu okoloidúci zahrať a spríjemniť tak deň sebe i ostatným, sa zdal byť výborný nápad a ohlasy naň, ako vidíme aj na tejto stránke, boli pozitívne. Klavír posunul naše mesto o krok ďalej smerom ku kultúrnemu európskemu mestu.

Prirodzene, nie vždy to boli ľúbezné tóny, ktoré klavír vydával. Niektorí okoloidúci videli klavír pravdepodobne prvýkrát v živote a neodolali nutkaniu dotknúť sa kláves. A niektoré maminy boli toho názoru, že pre ich ratolesti, sršiace energiou, to bola ideálna hračka. V meste plnom ľudí sa to dá samozrejme očakávať. Je už na zhodnotení každého z nás, do akej miery je takáto „hra“ pre okolie znesiteľná, a ako dlho by mala trvať. Mali by sme však rátať s tým, že nás niekto z okolitých prevádzok môže potom upozorniť a nehnevať sa preto naňho.

Klavír mal byť prístupný pre verejnosť len počas dňa – od 9.00 do 21.00 hod. Z dôvodu nočného pokoja bol naň umiestnený zámok, ktorý zamykala prevádzka kaviarne v blízkosti klavíra. To, že tam tento zámok aj po opakovanej výmene vydržal vždy len pár dní, je druhá stránka mince. Keď niekto veľmi hry chtivý chce, cestu si nájde. A keď je to hra v nočných hodinách, je spiacim obyvateľom Mariánskeho námestia jedno, či ide o umelecký prednes Chopina alebo len brnkanie bez ladu a skladu.

Medzi niektorými majiteľmi a nájomníkmi nehnuteľností v okolí vznikla časom averzia voči hre na klavír, či už v noci alebo aj cez deň, a ich sťažnosti sa neustále stupňovali. Situácia sa vyostrila paradoxne pred začatím Staromestských slávností, v čase, keď sa na námestí začalo stavať veľké koncertné pódium. Obavy a sťažnosti majiteľov budov nás donútili klavír dočasne presťahovať do dvora predajne Artfórum.

Dúfame, že nájdeme spôsob komunikácie a spolupráce, aby mohol byť klavír čoskoro opäť umiestnený na Mariánskom námestí. Podporou tejto stránky vyjadrujete aj vy svoj súhlas s hrou na verejnosti. Ďakujeme.

Kníhkupectvo Artforum a Korzo Restaurant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.