Ak si trúfnete nahlas povedať

Hlavný odborník na pôrodníctvo hovorí, že kto tomu rozumie, do Hainburgu by rodiť nešiel. A že

Všetko je o peniazoch, ale zdravie nie úplne, lebo si ho nekúpite. Ale všetko okolo toho, čo sa nedá kúpiť, je potrebné finančne zabezpečiť. Priestory, aby boli minimálne hygienické…

Ale ani sa nedotkne toho najväčšieho problému, ktorý v slovenských pôrodniciach máme. Toho, prečo sa niektoré ženy rozhodnú do toho zahraničia ísť aj napriek tomu, že na Slovensku platia zdravotné poistenie a teda by sa patrilo, aby dostali aj rešpektujúcu evidence-based zdravotnú starostlivosť, napriek tomu, že to vyžaduje navyše financie a nemalú logistiku… Výborne je to napísané tu.

Mnohé z nás sme frustrované z toho, ako ťažkopádne inštitucionalizovaná zdravotná starostlivosť o rodiace ženy na Slovensku reflektuje nové (už aj mnohokrát staré) vedecké poznatky týkajúce sa fyziologických pôrodov. Sme frustrované z toho, že my ženy – ktorým je táto zdravotná starostlivosť určená – nie sme partnerkami v dialógu o jej smerovaní či zlepšovaní. Sme veľakrát verejne ponižované, stavané na úroveň chodiacich inkubátorov bez vlastných potrieb, hodnotových systémov či preferencií. A ak sú nám nejaké aj priznávané, tak sú redukované na túžbu po kožených kreslách či naopak, na rodenie niekde v jaskyni.

Budeme stáť za vami – ak si trúfnete nahlas povedať, že slovenské pôrodníctvo je v takom stave, že potrebuje akútne veľké finančné investície, aby ženy mohli rodiť dôstojne a aby pôrodníci, pôrodníčky a pôrodné asistentky mohli pracovať v dôstojných podmienkach s dostatkom času k individuálneho prístupu. Ak si trúfnete nahlas povedať, že slovenské pôrodníctvo potrebuje audit na celonárodnej úrovni, pretože bez kvalitných dát a analýz nie je možné cielené zlepšovanie, pôjdeme do toho s vami.

socha
Hirst: Verity (Ilfracombe, UK)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.