Lasagne

Tento recept mám od švagrinej. Akurát minule, keď som ho hľadala, tak ani za ten svet som ho nevedela nájsť, aj keď samozrejme bol presne tam, kde vždy. Neviem, čo sa vtedy dialo, možno mala moja kuchyňa vtedy chuť variť niečo úplne iné a ja som len tvrdohlavo nerozumela. Tak som vtedy išla po pamäti a povedala si, že ďalší raz spravím elektronický záznam z papierového receptu, o ktorom som matne tušila, že existuje. Nakoniec sa síce našiel aj ten pôvodný, ale snáď Ajke nebude vadiť, ak sa objaví aj tu.

Na paradajkovú omáčku:
trochu oleja
1 veľká cibuľa alebo 2 malé
3 strúčky cesnaku
500g mletého mäsa
350g paradajkovej omáčky alebo mierne zriedeného pretlaku
pokrájané paradajky
2 pokrájané zelené cibuľky
trochu pokrájaných húb (nemusia byť)
čierne korenie
soľ
bazalka
mäta

Na bešamelovú omáčku:
40g masla
40g múky
1 liter mlieka

Ostatné:
surové lasagne
200g postrúhaného syra

Opražíme pokrájanú cibuľu s cesnakom. Pridáme mleté mäso, prípadne huby a dochutíme korením, soľou a bylinkami. Keď je mäso uvarené, pridáme paradajkovú omáčku a za občasného miešania počkáme, kým sa vstrebe. Odstavíme a pridáme cibuľku a paradajky.

V druhom hrnci roztopíme maslo a opečieme na ňom múku. Za stáleho miešania postupne vlejeme mlieko a snažíme sa, aby nevznikli hrudky.

Na dno malého plechu dáme trochu bielej omáčky, poukladáme cestoviny, na ne tretinu červenej mäsovej omáčky a posypeme syrom. Zalejeme bielou omáčkou a opakujeme vrstvy. Končíme cestovinami poliatymi bešamelom. Pečieme 20 minút na 220C.

Poznámky:

  • Oplatí sa plech pred pečením zakryť alobalom a odokryť na posledných 5 minút. Bez neho bývajú najvrchnejšie cestoviny trochu chrumkavé (ako na mojom obrázku).
  • Niektorí ľudia cestoviny pred ukladaním do plechu varia alebo aspoň oblejú horúcou vodou. Na tento recept (ak naozaj použijete liter mlieka a teda sa má čo vstrebávať) to netreba. O hrniec (a príslušnú robotu) menej.
  • Aj keď ste už hladní, nechajte ich 15 minút postáť, keď ich vytiahnete z rúry predtým, ako sa do nich pustíte. Okrem iného budú trochu viac držať pohromade a lepšie sa naberať.
  • Toto je jedno z tých jedál, ktoré o kus lepšie chutia ako vyzerajú. 
  • vegetariánska verzia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.