Bryndzové halušky

Počas šiestich týždňov na Slovensku sme robili halušky trikrát, bolo treba sa najesť do zásoby. Kým sme boli preč, poslala som Mišovi linku na poľský obchod, aby si aj on mohol dopriať niečo pripomínajúce rodnú hrudu (kúpil si makovník). Keď sme potom prišli naspäť, vybral sa tam opäť, tentokrát po tvaroh, že si prosí tvarohový koláč. Len tak mimochodom som mu povedala, nech skúsi pozrieť aj bryndzu (a oravskú slaninu…), aj keď som tomu nedávala veľké šance. Ale čuduj sa svete, doniesol. Nebola úplne taká, ako sme zvyknutí, ale bola ovčia a bola to bryndza. (Oravskú slaninu nedoniesol, tak som použila plátkovú z našeho obyčajného obchodu.)

5 väčších zemiakov (1 na hlavu plus 1 do rezervy… 🙂 )
~ 500g hladkej/polohrubej múky
2 vajcia
1 a 1/2 čajovej lyžičky soli + soľ do vody na varenie
300g bryndze
200g slaniny
kyslá smotana
zelená cibuľka/pažítka

Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na kašu. (Doma na to používam mixér, tu to bola ručná práca.) Pridáme vajcia, soľ a múku. S tou múkou je to také orientačné, záleží ako veľké a ako vodové sú zemiaky. Výsledné cesto by malo byť mazľavé ale husté. Keď zdvihnem varechu, tak z nej odpadávajú kusy cesta. Halušky potom nasádzame do vriacej osolenej vody (Vyberajte z tých najväčších hrncov, kt0ré máte. Čím viac vody, tým lepšie.) pomocou haluškovníka. (Ako sa to oficiálne volá? Sitko na halušky?)

Pomedzi to na panvici pečieme slaninu nakrájanú na kocky, v našom prípade na štvorce.

Keď sa halušky varili 3-4 minúty, treba ich ochutnať a keď už sú, tak ich sitkom, tentokrát už obyčajným, povyberáme a posledné zatúlané zlejeme. Ešte do teplých halušiek vmiešame bryndzu, ktorá sa roztopí a obalí ich. 

Navrch potom slaninu, smotanu, nakrájanú cibuľku alebo pažítku…

Poznámky:

  • Z tohto množstva vyjdú štyri porcie. 
  • V našej rodine majú halušky radi všetci, ale doterajšie skúsenosti ukazujú, že zahraničníci sa na nedívajú veľmi podozrievavo. Zo slušnosti ochutnajú, ale málokomu naozaj chutia. (Isabelle z Ria je asi najsvetlejšia výnimka.) Z časti to má asi na svedomí výrazná chuť bryndze, z časti neforemná mazľavá konzistencia, väčšinou široko-ďaleko nič zelené… musíme si uznať, že toto naše národné jedlo veru nevyzerá veľmi vábne.  
  • Niektorí menej ortodoxní bryndzu zmiešavajú so smotanou, alebo použijú syrokrém. To by u nás doma neprešlo, ale proti gustu… 
  • Zaujímavé, že recepty si tu už zbieram 10 rokov, ale halušky prišli až teraz…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.