Návrh zákona o sprísnení interrupcií neprešiel iba tesne

Včera parlament hlasoval o návrhu zákona, ktorý mal sťažiť prístup žien k ukončeniu tehotenstva. Jeden hlas chýbal k tomu, aby bol tento zákon prijatý. Čo by zákon priniesol:

  • Povinnosť získať dva posudky od dvoch rôznych lekárov/lekárok z dvoch rôznych zdravotníckych zariadení v prípade interrupcie zo zdravotných dôvodov, a to aj na strane ženy.
  • Zákaz šírenia informácií o dostupnosti a podmienkach poskytovania zdravotných služieb v súvislosti s interrupciami (tzv. zákaz reklamy).
  • Predĺženie povinnej čakacej lehoty na 96 hodín od zaslania hlásenia o žiadosti o interrupciu lekárom.
  • Odstraňuje povinnosť poskytovateľa zdravotnej starostlivosti informovať ženy, ktoré požiadajú o interrupciu, o možnostiach a dostupnosti rôznych antikoncepčných metód.
  • Získavanie a zbieranie citlivých údajov a informácií od žien, ktoré idú na interrupciu (napríklad akú formu antikoncepcie použili alebo či mali prerušovanú súlož a podobne).
  • Podmienku vrátiť sociálnu dávku ak žena podstúpi interrupciu zo zdravotných dôvodov.
  • Zavádza pojem počaté nenarodené dieťa, čo môže v budúcnosti viesť k snahám o pripísanie právnej subjektivity od počatia, čo by spochybnilo právnu subjektivitu tehotných žien.
  • Súčasné znenie zákona hovorí, že tento zákon “upravuje umelé prerušenie tehotenstva so zreteľom na ochranu života a zdravia ženy a v záujme plánovaného a zodpovedného rodičovstva”. Túto časť návrh Anny Záborskej odstránil úplne a zmenil zameranie zákona takto: “Tento zákon ustanovuje podmienky umelého ukončenia tehotenstva so zreteľom na ochranu plodu.”

O ženy Anne Záborskej vôbec nejde a o pol roka tu máme tento alebo podobný návrh zákona znovu. 

o nechcených tehotenstvách

Mám zažité tehotenstvo, pôrod, materstvo, priveľa bolesti, priveľa sĺz, priveľa strádania. Chcela som dieťa, mám dieťa, nadovšetko ho milujem, som nadšená jeho pokrokmi a chuťou objavovať svet. Mám absolútnu podporu partnera, rodiny, nie som na to sama, nežijem v materiálnom nedostatku. Napriek tomu je materstvo náročné, vyčerpávajúce. Toto nemožno žiadnej žene nanútiť, uväzniť ju v tom na 24 hodín sedem dní v týždni proti jej vôli. 

Tak veľmi chcem hovoriť, no nenachádzam slová, emócie sú silné, nepúšťajú ma ďalej. Zúfalstvo, smútok, bezmocnosť, hnev. Koncentrované do hesiel z transparentov sú predsa len najvýstižnejšie. Ako sa opovažujete?! Moje telo  moja voľba. I can’t believe I still have to protest this fucking shit. Je predsa absolútne samozrejmé, že každý človek má právo rozhodovať o svojom tele a o podobe svojho života. Prečo by ženy, ktoré nechcene otehotneli, mali byť výnimkou? Nedáva to zmysel, o čom sa tu vôbec potrebujeme baviť?

A predsa – niečo k tomu ešte musí zaznieť. 

Ak môžte, podporte organizácie, ktoré aktívne pracujú na tom, aby zostal aspoň zachovaný súčasný stav: Možnosť voľby, ODZ, Ženské kruhy, Aspekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.