Krémeš

Krémeše zvyknú mať dve vrstvy: jednu pudingovú a druhú šľahačkovú. Tento má len jednu kombinovanú, takže sa ľahšie a rýchlejšie robí. A chutí lepšie ako z cukrárne.

~500g lístkové cesto
1 šálka (200g) krupicového cukru
8 polievkových lyžíc (65g) kukuričného škrobu (alebo dva vanilkové pudingy)
1/4 čajovej lyžičky soli
2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
3 vajcia
1 šálka (250 ml) mlieka
2 šálky (500 ml) šľahačky
4 polievkové lyžice (60g) masla

Z lístkového cesta vyvaľkáme dva pláty. Poriadne ich popicháme vidličkou. Pri pečení majú snahu puchnúť, čo znamená, že sa potom ťažko rovnomerne natierajú. Trik je zaťažiť ich (napr. dať na cesto papier na pečenie a naň ďalší plech). Pečieme na 375/190C asi 20 minút. Potom dáme preč vrchný plech a papier a pečieme do zlatohneda ešte ďalších 10 minút.  

Ak sa dá, tak preventívne dáme jedno cesto do malého hlbokého plechu (ja som kúsok odkrojila po stranách a zmestilo sa mi do plechu 9 x 13 in), aby puding nevytekal po stranách. Pomôže, ak plech najprv vystelieme papierom alebo alobalom, lebo potom sa budú dať krémeše vytiahnuť a ľahšie krájať.

V hrnci zmiešame škrob, cukor a soľ. Po jednom vmiešame vajcia a potom vanilkový extrakt. Ďalej za stáleho miešania prilievame mlieko, tak aby sa netvorili hrudky a na záver šľahačku. Potom hrniec dáme na mierny oheň a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne hustnúť. Keď začne bublať, vypneme oheň a vmiešame maslo tak, aby sa roztopilo. Hneď nalejeme na spodné cesto. Vrchné cesto nakrájame na štvorčeky a poukladáme na puding.

Dáme do chladničky stuhnúť na aspoň 4 hodiny. Ortodoxní krémešníci ho môžu ešte posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládou, ale to už ja nerobím.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.