Z piatich dní v škole jedno doobedie

Ešte pred vianocami to vyzeralo optimisticky – prvý deň školy v novom roku budú mať deti tretieho januára, osobne, tak ako zatiaľ všetky tento školský rok. Potom spolu so správami o pribúdajúcich omikromových prípadoch prišla aj správa, že tretieho januára sa nebude učiť a v školách bude testovanie. Zvyšné štyri dni budú len polovičné, aby deti nemuseli v škole obedovať. Niekedy počas týždňa prídu výsledky testov, niektorí a niektoré sa zostanú učiť z domu a ostatní budú mať od 10.1. normálne školské dni aj s obedom.

Ok.

V pondelok sme si v poriadnej zime vystáli s deťmi radu na testy (zo slín) a v utorok ich vypravili do doobednej školy. A potom to išlo z kopca. V stredu školu zrušili kvôli počasiu. Ráno bola veľká poľadovica, na okolí veľa (aj hromadných) dopravných nehôd, tak preventívne zavreli celý distrikt, aby ľudia nevychádzali na cesty.

Hm.

A potom večer prišla takáto správa:

On Monday, January 3rd, more than 1,000 students and 100 staff members took advantage of COVID testing… the diagnostic company that conducted the testing in our district, informed us this afternoon that current testing pools are trending at an approximately 50% positivity rate…

… Since we are already close to our maximum ability to staff our buildings, even a small percentage of additional staff testing positive would create a situation where we would be unable to fully staff our buildings.  In addition, we are potentially having to conduct contact tracing for hundreds of students… 

… Based on the information above and after speaking with our administrators, building principals, and the Department of Health, the District will be transitioning to remote learning tomorrow, January 6 and Friday, January 7…

… Our goal is to return to full day in-person instruction on Monday, January 10, 2022.   

Hmmmm.

Dve veci tu boli odkomunikované veľmi zle. Prvá je tých 50%. Áno, na prvý pohľad to vyzeralo, že zhruba 50% testov bolo pozitívnych. Ale v skutočnosti to zrejme bolo tak, že firma najprv testovala hromadné vzorky. Tie, čo vyšli negatívne, už nemusí testovať individuálne a len tie, čo vyšli pozitívne (~50%), musí ďalej testovať po jednom.

Čiže napríklad, keby boli dve skupiny po 100 vzoriek a jedna vyjde negatívne a jedna pozitívne, tak musia vyšetriť 100 individuálnych vzoriek, z ktorých ak povedzme 2 sú pozitívne, tak celkovo je pozitívne 1% ľudí a nie 50%. Bez tohto vysvetlenia a informácie o tom, aké veľké sú skupiny (testing pools), je táto informácia nielenže nič nehovoriaca ale dokonca zavádzajúca. Ani moja susedka, bio-patentová právnička s phd, si na prvý pohľad nevšimla problém a bola zhrozená, že koľko pozitívnych. (A teda nie je prekvapujúce, že lokálne noviny už hodinu po tejto správe online informovali, že bola pozitívna polovica testov. Všetky výsledky nie sú známe ešte ani dnes.)

Druhá vec je ten silený optimizmus. Na jednu stranu hovoria, aké sú problémy so zabezpečením učiteľov, učiteliek a ostatných ľudí v školách, ako očakávajú veľa chorých… Nespomenú, že všetci sa vlastne v utorok (už po testoch) osobne v triedach stretli, čiže príležitostí na kontakty bolo dosť. A kopu detí sa stretlo v stredu mimo školy, keď už mali voľno (aj naši so susedom). Ale na druhú stranu povedia, že dva dni online školy to vyriešia a od pondelka budú všetci osobne. To sa magicky cez víkend vyliečia? 

Tak máme zase deti v škole na diaľku (všetci sa mi povaľujú v obývačke, nikomu sa nechce sedieť normálne za stolom) a čakáme, aké ďalšie správy prídu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.