Toskánske zapekané noky s krevetami

Toto je jedno z tých jedál, ktoré lepšie chutia ako vyzerajú. Recept pôvodom odtiaľto

4 polievkové lyžice/55g masla 
3 strúčky cesnaku 
2 šálky nakrájaných sušených paradajok (alebo rozpolených cherry paradajok) 
1 čajová lyžička oregána  
soľ
čierne korenie 
4 hrste špenátových listov 
1 šálka vývaru 
1+ šálka smotany na varenie 
1 šálka strúhaného (Parmezan) syra .
1/4 šálky niečoho výrazného, zeleného, nadrobno nakrájaného (bazalka, petržlenová vňať, zelená cibuľka…)
~800g (pokojne mrazených) nokov
~800g (alebo viac, alebo menej) kreviet 
 
Ošúpeme krevety. Vo veľkej panvici alebo v hrnci rozpustíme maslo. Pridáme popučený cesnak a po minúte aj krevety, paradajky, oregáno, soľ a korenie. Keď sú krevety ružové, pridáme špenát. Keď špenát trochu zvädne, pridáme vývar, smotanu, syr a zelené. Necháme variť asi 3 minúty. Vmiešame noky a vypneme. Vylejeme do malého hlbokého (9×13) plechu/misy. Krevety a noky nemusia byť úplne zakryté omáčkou, ale malo by jej byť aspoň do dvoch tretín výšky zmesi. Ak treba, dolejeme smotanou. Pečieme na 350F/180C asi 30 minút.
 
Poznámky:
  • Funguje to aj úplne bez kreviet. Alebo sa dajú namiesto kreviet použiť nakrájané huby.
  • Ja som plech vystlala alobalom, lebo je už hrdzavý, ale inak to netreba. 
  • Toskánci by (asi?) povedali, že namiesto smotany na varenie by sa mala použiť šľahačka/heavy cream, ale to podľa mňa netreba.  
  • Z tohto množstva vyjde 6 porcií. 

4 comments

  1. No, myslim, ze toskanci by hlavne povedali, ze su to noky americke, nie toskanske 😀 Talianska kuchyna je v skutocnosti casto ovela jednoduchsia/”chudobnejsia”, co sa tyka poctu prisad hlavne na omacky na cestoviny/gnocchi, v porovnani s tym, co sa za taliansku kuchynu vydava v zahranici (a hlavne v zamori).

    1. 🙂 v tomto sme my uz asi lokalne asimilovani… Nazov zatial nechavam, ale teda niekedy si budeme musiet spravit vylet a ist ochutnat tie prave toskanske.

      Podelis sa o svoj recept na noky s omackou?

  2. Tak noky sa najtypictejsie robia s ragu (bolognese, recept napr tu – https://www.giallozafferano.com/recipes/Ragu-alla-bolognese.html – slaninu tam ale nedavame, a vacsinou varime viac, ako tie 2 h, aj tri, urobime toho kotol – z 1.5kg masa, aj viac – a potom mrazime). Alebo gnocchi alla sorrentina, zapekane s paradajkami a mozzarelou (takto to myslim s tou jednoduchostou 😀 kluc je mat fakt kvalitne prisady, hlavne paradajky https://www.giallozafferano.com/recipes/Gnocchi-alla-sorrentina.html). Alebo ultra jednoduche noky s maslom a salviou (to si musis hodit do translatora https://blog.giallozafferano.it/piattiprontiinunattimo/gnocchi-burro-e-salvia/ a len velmi dobre kupovane noky alebo este lepsie domace).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.