Pečený baklažán s paradajkovo-syrovým šalátom

Občas sa nám stane, že sa niekde zabudneme, a potom obedujeme až o druhej alebo tretej. Alebo sa na obed príliš napráskame. Alebo jednoducho máme chuť na niečo ľahké. A vtedy prichádza nejaká verzia týchto baklažánov podľa toho, čo máme práve v chladničke. Oficiálne je to asi predjedlo, ale k tomu sme sa nedostali (ani si nemyslím, že by nám to v dohľadnej budúcnosti hrozilo), aby sme servírovali doma predjedlá a potom ešte hlavné jedlo. Komu by sa to chcelo chystať, všakže? Ale to neznamená, že si z predjedál nemôžme spraviť ľahkú večeru.

Recept pochádza odtiaľto.

1+2 polievkové lyžice olivového oleja
2 stredne veľké baklažány
200g ovčieho syra nakrájaného na kocky (napríklad ricotta salata – je dosť slaný ale výborný)
1/2 šálky čiernych olív (nemusia byť)
1 malá červená cibuľa
3 paradajky
petržlenová vňať a/alebo mäta
2 čajové lyžičky octu
mleté čierne korenie

Vyhrejeme rúru na 425F/220C. Naolejujeme plech (asi 1 polievková lyžica oleja by to mala spraviť). Ja vo svojej nechuti umývať plechy ho vystieľam papierom na pečenie a ten potom olejujem. Baklažány umyjeme a nakrájame na kolieska hrubé asi 1cm. Naukladáme ich v jednej vrstve na plech. Zľahka posolíme a posypeme čiernym korením. Pečieme asi 15 až 20 minút, kým sa im zospodu nezačnú robiť pľuzgiere. Potom ich prevrátime, posolíme, pokoreníme a pečieme ďalších 10 až 12 minút, kým nie sú rovnako hnedé a pľuzgierovité z oboch strán.

Kým sa baklažány pečú, zmiešame nakrájaný syr, olivy, paradajky, cibuľu, peržlenovú vňať/mätu, ocot a zvyšné dve polievkové lyžice oleja. Keď sú hotové, tak na spravíme kôpky tohto šalátu/salsy a hneď sa do nich pustíme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.