Čo sme s deťmi čítali v poslednej dobe

Cez deň čítajú sami, ale večer si čítame spolu nahlas. Nejako ich to tak viac baví a dá sa pri tom porozprávať. A hovorím si, že takéto preberanie rôznych situácií a reakcií a čo si kto myslí a prečo robí to, čo robí, určite neuškodí Kike, čo sa týka navigácie v interakciách s ľuďmi, či už veľkými alebo malými. 

Tu sú knižky, ktoré sme spolu čítali v poslednej dobe:

Randall Munroe (autor komixu xkcd): Začali sme s What if? a tá sa im tak páčila, že sme si potom požičali aj Thing explainer a How to? Neprečítali sme v nich úplne všetko, lebo niektoré témy deti až tak nechytili, ale to, čo sme čítali, bolo zaujímavé a zábavné – výborná kombinácia.

Andrew Clements: Kubo na jednej hodine v lotérii dostal Frindle, knižku o chlapcovi špekulantovi, ktorý sa rozhodol zaviesť do jazyka nové slovo. A potom sme si požičali aj The report card o dievčati, ktorému sa nepáči, ako funguje známkovanie. Táto mala ešte väčší úspech. Ďalšia v poradí bude The losers club
 
Keď teraz tak pozerám, tak celkom u nás fičia realistic fiction knižky zo školského prostredia: There’s a boy in the girl’s bathroom, Wonder, The Julian chapter (tieto posledné dve mala Kika v rámci Battle of books krúžku), New Kid (Kikina v rámci angličtiny), The Unteachables, The homework machine (táto nie je úplne realistic fiction), The last fifth grade of Emerson Elementary (Táto je napísaná v básničkách a je výborná. A bola som prekvapená, ako sa deťom páčila. Z básničiek ešte Can I touch you hair? ale tá sa viac páčila mne ako deťom.)
 
Z non-fiction okrem Munroea ešte Two truths and a lie (veľmi dobrá, skúsime zohnať aj ďalšie zo série) a G is for googol (ešte sme nedočítali, ale zatiaľ fajn).
 
Krátka chuťovka: The book of mistakes.
 
Skúsili sme A wrinkle in time. Dočítali sme síce, ale bez veľkého nadšenia. V sci-fi sa stále hľadáme, v poličke už je nachystaný ďalší pokus o Clarka. Čo sa týka fantasy, začali sme The dragonet prophecy, uvidíme, ako to pôjde.
 
A ešte The breadwinner. Táto bola tiež z Kikinho krúžku. Z nej boli dosť prekvapení, keď zistili, že to je síce fiction, ale realistic fiction. Veľa komentárov okolo nej bolo. Nie, že by sa im nejako veľmi páčila, znepokojovala ich. Myslím, že je dobre občas prihodiť do zmesi niečo takéhoto typu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.