Niečo bolo vo vzduchu

… ale nebolo to to najlepšie, čo podľa mňa Jobs ukázal. O čom to splietam?

Macworld je každoročná akcia, ktorú organizuje Apple v San Franciscu, pochváli sa svojimi úspechmi, povysmieva sa Microsoftu a predstaví svoje novinky. Hlavnú prezentáciu (keynote address) má Steve Jobs (CEO), už tradične oblečený v rifliach a čiernom roláku.

Minulý rok, keď predstavil iPhone, bola obzvlášť vydarená. Tento rok reklamné bilboardy už dopredu podporovali všeliaké dohady so sloganom “There’s something in the air”. A potom prišiel Jobs, porozprával o Time Capsule (pomocou ktorej sa dajú jenoducho a bezdrôtovo robiť zálohy), nových updatoch pre iPhone a iPod Touch, požičiavaní filmov cez iTunes a ako čerešničku na torte si na záver nechal nový laptop MacBook Air.

Napriek tomu, že tento nový MacBook je naozaj chic a popritom aj šikovný (a popritom nie práve lacný), mne sa zdá, že prevrat spôsobí požičiavanie filmov. Nie som ani veštica ani business analytik, ale nech sa na to pozerám akokoľvek, vychádza mi stále ten istý výsledok.

Apple doteraz predalo cez iTunes 4 miliardy pesničiek (jedna stojí 99 centov). iPod je v USA (s veľkým náskokom) najobľúbenejším mp3 prehrávačom (predaných vyše 110 miliónov kusov). Je pravda, že z nich veľa je takých, ktoré ešte nevedia prehrávať video, ale rozhodne sa nezdá, že by predaj klesal a všetky nové video prehrávať vedia. Kamenné požičovne filmov už dávnejšie uvoľnili miesto a trh “mail-in” požičovniam. Jednotkou je Netflix a za ním pokrivkáva Blockbuster, od ktorého máme mesačný program aj my. Jednoducho nám príde poštou film, ktorý sme si vybrali cez internet a keď ho pozrieme, hodíme ho do schránky, alebo vymeníme v kamennom obchode za iný. Počet filmov, ktoré takto za mesiac pozrieme závisí len od rýchlosti nášho pozerania a rýchlosti pošty.

Netflix sa síce snažil (aj keď nie veľmi úspešne) rozbehnúť aj streamovanie cez internet, ale myslím, že Apple ho (a aj ostatné požičovne) prevalcuje. Je pravda, že zatiaľ sú relatívne drahí (aj keď stále lacnejší ako jednorázové požičiavanie v kamennom obchode), ale ak časom ponúknu aj mesačný program, tak majú vyhraté. Užívatelia nepotrebujú nič navyše, lebo software – iTunes – už majú a vedia používať s iPodom, video bude možné počas požičania presúvať medzi televízorom, počítačmi, iPodmi a iPhonom, čo je vlastnosť, ktorú zatiaľ neponúka žiadna iná spoločnosť.

Ak im to pôjde aspoň z časti tak dobre ako s pesničkami, tak poslali šelmu aj na ďalší trh.

PS Jedna vec sa Jobsovi nedá uprieť. Jeho prezentácie sú dobré. Tohtoročný keynote address si môžete pozrieť tu. Alebo vtipný 60 sekundový zostrih tu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.