Čísla

Mám tu pre vás pár zaujímavých štatistík. Týkajú sa troch rôznych tém, ale ani jedny nie sú veľmi optimstické.

Tie prvé sú o kojení v Amerike a pochádzajú z Centra pre kontrolu chorôb (Center for Disease Control), čo je v USA niečo ako úrad na ochranu zdravia. Hovoria, že aj keď za posledných 10 rokov percento kojených bábätiek postupne rastie, stále je dosť nízke. Takých detí ako je Kika (do troch mesiacov len kojených) je niečo pod 13%, takých, čo v sú troch mesiacoch AJ kojené, je trošku viac ako tretina a viac ako tretina detí materské mlieko NIKDY neochutnala (údaje sú odtiaľto). Ešte ma zaujala jedna tabuľka ani nie tak výpovednou hodnotou (ktorá nie je príliš veľká), ako skôr tým, čo sa snaží porovnávať – kojenie, fajčenie a pozeranie telky podľa jednotlivých štátov USA.

V každom prípade, zdá sa mi, že namiesto lamentovania nad nízkymi číslami, by sa mal CDC zamyslieť nad tým, či nie je veľa mamičiek už dopredu odsúdených na neúspech. Nie tie, ktoré sú rozhodnuté, že chcú kojiť a sú ochotné prejsť aj počiatočnými komplikáciami. Ani tie, ktoré vedia, že nechcú, alebo zo zdravotnývh dôvodov nemôžu. Ale tie, ktoré si povedia, že skúsia a ak to pôjde tak budú kojiť a ak nie, tak nie. Lenže pokiaľ im už na začiatku nie je nápomocná nemocnica (tu je článok ako praktiky nemocníc ovplyvňujú kojenie), ale im radšej nabalí tašku (ako nám) reklamnými vzorkami “formule” (sunaru), tak sa nemajú čomu čudovať.

Keď sa už sťažujem na nemocnice, tak ešte trochu z iného súdka. Tu som písala, koľko si pýtali za náš (nekomplikovaný) pôrod. A tu je tabuľka na porovnanie takéhoto pôrodu s cisárskym rezom alebo s komplikáciami. Má však dva háčiky. Údaje sú pár rokov staré – aby ste dostali predstavu o dnešných cenách, stĺpčeky treba dvakrát zväčšiť (ale relatívny pomer zhruba ostáva). A toto je len cena, ktorú si zaúčtuje nemocnica za pôrod. Osobitne sa platí anesteziológ/epidurál, osobitne sa platí starostlivosť o novorodenca a osobitne sa platí aj lekár-pôrodník, ktorý je prítomný. Niečo je zhnité v tomto štáte americkom…

Nuž a čím tento článok zaklincovať na koniec? Jedine týmto videom:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.