Zaují­mavé linky

Na piatkové surfovanie mám pre vás pár zaujímavých liniek.

Project Gutenberg je stránka, kde si môžete zadarmo stiahnuť elektronické verzie takmer 30,000 kníh. Nenájdete tam veľa dnešných bestsellerov, ale zato kopu klasiky. Na Textbook Revolution sa zase dajú nájsť zadarmo elektronické verzie učebníc a učebných textov. A do tretice, na Scribd majú databázu všelijakých dokumentov, kníh a odborných materiálov v rôznych formátoch, niektoré platené, veľa neplatených.

Keď už sme pri tom, že čo je kde zadarmo… Freecycle je presne to, čo už názov naznačuje – fórum, kde ľudia ponúkajú veci, ktoré sú ešte v dobrom stave, ale im samým už sú nanič (nábytok, keď sa sťahujú, veci pre deti, keď tieto vyrastú a iné). Je pravda, že najviac ponúk je v USA, ale malé fórum má aj Bratislava. Na podobnom princípe funguje aj Boochmooch, kde môžete dostať knihy, ktoré chcete, a zbaviť sa tých, ktoré už nepotrebujete.

Plos – Public Library of Science (verejná vedecká knižnica) chce byť prvý voľne prístupný vedecký časopis. Uvidíme, či sa uchytí.

Pokiaľ hľadáte niečo, čo už na stránke, kde ste to videli, nie je, oplatí sa skúsiť Wayback – archív internetu. Nie je tam všetko, ale je tam veľa. (A naozaj by ma zaujímalo, ako to funguje.)

Ako fungujú iné veci – How Stuff Works – zaujímavá stránka, na ktorej sa môžete dozvedieť, čo ste netušili, o veciach ktoré denno-denne používate ale aj o všeličom inom.

Pokiaľ si potrebujete urovnať myšlienky, skúste na Bubble a pokiaľ sa chcete pobaviť, ako sa dá stratiť (alebo nájsť) význam pri preklade z angličtiny do japončiny, skúste Translation Party.

Na Mango Languages sa môžete učiť konverzovať v cudzích jazykoch (prvá lekcia zadarmo, ďalšie sú platené).

Nuž a na záver Kiva. Je to nezisková organizácia, kde môžete finančne podporiť konkrétneho človeka, ktorý potrebuje mikropôžičku. Celkovo som skeptická voči organizáciám, ktoré vyberajú peniaze na charitu, kde si človek nemôže byť istý, či sa aj dostali na miesto určenia a ak aj áno, či naozaj pomohli. Tu sa mi páči, že príjemcovia si za poskytnuté peniaze pomôžu sami. Navyše spôsob, ako sa peniaze dostanú k príjemcovi, je pomerne jednoduchý a prehľadný.

Máte aj vy nejaké zaujímavé linky?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.