Midwives

Dnes som bola (aj s Kikou) na prvej kontrole nášho nového bába. Tu a tu som písala o tom, čo chcem v tomto tehotenstve robiť inak a sľúbila som časom ešte tretí diel. Nuž a toto je on. Hlavná zmena bude, že nebudeme chodiť na kontroly ku gynekológovi/pôrodníkovi, ale k dvom pôrodným asistentkám, ktoré potom na samotný pôrod prídu k nám domov.

Už prvá konzultácia s nimi pred pár týždňami, keď som len hľadala tie “správne” midwives vo mne zanechala veľmi dobrý pocit (a trvala dlhšie ako všetky návštevy u gynekológa, keď som bola tehotná s Kikou, dokopy) a tá dnešná bola podobne fajn. Okrem tradičného váženia, merania tlaku a kontroly moču sme sa hodinu rozprávali. O tehotenstve ale aj o iných veciach. A prv než mi niekto povie, že keď si chcem pokecať, tak je jasné, že mi gynekológ veľmi nepomôže a že mám ísť na kávičku s kamarátkou, tak by som rada dodala, že to je síce pravda, ale tentokrát budem mať pri pôrode niekoho (okrem manžela), kto nielenže vie, ako sa volám, čo chcem, čo nechcem, ale pre koho nebudem pacient, kto nebude mať pocit, že moje telo pozná lepšie ako ja sama, kto bude rešpektovať moju telesnú autonómiu a pre koho dobrý výsledok pôrodu znamená omnoho viac ako len dýchajúce bábo.

Každá z nich má 5 svojich detí a za sebou vyše 600 pôrodov na rôznych miestach (v nemocniciach, pôrodných centrách a v posledných troch rokoch doma). Nebudú robiť rozhodnutia za mňa, ale ponúkať možnosti a rozprávať sa o nich. A to je pre mňa hlavné kritérium.

—————–

V mojom imaginárnom ideálnom svete by takéto midwives boli súčasťou komunity každej ženy. Poznala by ich od malička a nemusela by ich hľadať, keď otehotnie… v mojom ideálnom svete by každá žena bola pri pôrode (kamarátky, sestry, sesternice,…) niekoľkokrát predtým, ako sama porodí… a videla tieto pôrodné asistentky v praxi prv, než prídu pomáhať jej… v mojom ideálnom svete by “midwifery” bolo remeslo/umenie, ktoré sa “dedí” (či už doslovne v rodine z pokolenia na pokolenie, alebo prenesene cez “učňovstvo”, ako to funguje tu) a je rešpektované a nie niečo, na čo sa veľká časť ľudí pozerá ako na šarlatánstvo krížené s čarodejníctvom…

2 comments

  1. Ahoj, blahozelam k “cucoriedke”, mozno uz ceresni ;))
    ..musim povedat, ze som naklonena “midwives”, skoda, ze tu to nie je az tak rozsirene.. aj ked mne je to uz teraz celkom jedno.. 😀
    drzim palce, aby vsetko dobre dopadlo a tesim sa na vas

    1. na Slovensku nie, ale som citala, ze v Cechach vraj funguju (aj ked sa to neda povazovat za rozsirene ani tam)
      a celkom jedno? 😉 raz pride cas aj na vnucata a potom to zase raz bude zaujimave…
      aj my sa tesime (vyzera, ze tentokrat sa nam podari prist trochu na dlhsie)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.