Tip na výlet: Žilinská hvezdáreň

To bolo tak. Už asi rok som v krajskej komisii matematickej olympiády. Povinností z toho nevyplýva veľa – len trochu opravovania. Ale už minulý rok sme iniciatívne zorganizovali sériu troch prípravných stretnutí pred školským kolom kategórie A. Mali celkom úspech a tento rok nám na druhý ročník prišli študenti aj zo susedných krajov. A tak sme si povedali, že rozšírime sortiment a spravili sme včera pre tých, ktorí boli úspešní v školskom kole, ešte jednodňové stretnutie pred krajským kolom (to bude budúci týždeň).

Doobeda sa počítali príklady a diskutovalo sa o nich a poobede sme chceli nejakú zaujímavú aktivitu. Tak sme ich vytrepali na hvezdáreň. Pozorovať sa nedalo ani len slnko, keďže bolo zamračené, ale strávili sme tam vyše hodinku s astronómom, ktorý nám porozprával o všeličom (o slnečných hodinách, o teleskopoch, o astronomickej olympiáde, z ktorej slováci pred troma rokmi doniesli z Ria medaily, o tom, ako nerovnomerne Zem obieha okolo slnka…) Bolo to veľmi dobré, chlapík bol príjemný a keby nebola taká zima, tak by sme ešte vydržali počúvať a rozprávať tiež bolo ešte o čom.

Zaujalo ma, že tam majú dvakrát do týždňa otvorené večer pre verejnosť. Asi sa tam vyberiem aj s deťmi v nejakú jasnú letnú noc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.