Pod lampou: Ako sa rodíme na tento svet?

V minulotýždňovej relácii Pod lampou sa diskutovalo o stave slovenského pôrodníctva. Pozrieť/vypočuť su ju celú môžte tu.

Štefan Hríb sa tam rozprával s Hanou Celušákovou, psychologičkou a spoluautorkou projektu Sprievodca pôrodnicami, Petrom Kaščákom, pôrodníkom a bývalým primárom pôrodnice v Trenčíne a Luciou Lišiakovou, jednou z autoriek série článkov o pôrodoch a pôrodniciach, ktoré vyšli v .týždni.

Pár postrehov:

  • Dosť veľká reklama na pôrodnicu v Trenčíne. Áno, je to jedna z tých lepších (dokonca podľa Sprievodcu tá najlepšia pôrodnica na Slovensku), ale stále majú na čom pracovať.
  • Kaščákove vyjadrenia: “Buďme radi, že sme na tom tak, ako sme… Pôrodníctvo na Slovensku je na veľmi vysokej úrovni” … problém je, že merať úroveň počtom matiek a detí, ktoré neprežijú pôrod nie je ani zďaleka dostatočné. Keby sme reálne merali ako zdravé odchádzajú z pôrodnice fyzicky aj psychicky, tak by sme pravdepodobne dostali iný obrázok. “Myslím, že väčšina žien je spokojná… Medicína je u nás v poriadku, poďme riešiť ľudskosť” Hm, no nie, kým sa používajú zákroky, ktoré nielenže nie sú neškodné, ale sú škodlivé (urýchľovanie pôrodu, rutinné nástrihy, oddeľovanie zdravých novorodencov od zdravých matiek, …), tak medicína nie je v poriadku. A nie, ženy s tým nie sú spokojné.
  • Okrem toho Kaščák niekoľkokrát spomenul, ako treba zatvárať malé pôrodnice. Že vo väčších sa majú koncentrovať odborníci a skúsenosti. Môže to byť dobré z finančných, organizačných, skúsenostných a iných dôvodov, ale na Slovensku práve v menších pôrodniciach je väčšia šanca na normálny, neuponáhľaný pôrod v porovnaní s pásovou výrobou v tých veľkých.
  • Hríb má u mňa mínusové body za oslovenia typu “…najmä vy, dievčatá,…” Nie, nie je to priateľské, dobromyseľné, nehodné poukázania. Kaščákovi ani iným pánom, s ktorými diskutuje, nehovorí “…najmä vy, chlapci,…” Škrie to obzvlášť pri tejto téme, keď sa ženy sťažujú napríklad na to, ako ich oslovujú v pôrodniciach “Ale mamička, hádam by ste nechceli, aby Vám bábätko prechladlo…”
  • Hana Celušáková – s veľa jej vyjadreniami súhlasím, nie celkom s tým, čo považuje za najväčší problém.
  • Lucia Lišiaková mala oproti zvyšným dvom hosťom trochu horšiu pozíciu v diskusii – ako typicky, keď príde kritizujúca matka medzi “odborníkov”.
  • Jednou z diskutujúcich mala pôvodne byť aj predsedníčka nášho OZ, ale nanešťastie nemohla.
  • A na záver: tá diskusia bola pomerne mierna, myslím že aj Celušáková (ktorú som už stretla aj osobne), aj Lišiaková by mohli a vedeli ísť aj ostrejšie, ale sa krotili.
  • Vypočujte si.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.