Ochrana života jedného človeka nie je nadradená telesnej integrite iného človeka

V nedeľu sme mali na Slovensku pochod, ktorého organizátori žiadajú úplné zakázanie interrupcií. Ak vám z toho neprechádzajú zimomriavky po chrbte, tak by mali. 

Odporcovia interrupcií prekrúcajú koncept ľudských práv

Ak by sme sa rozhodli poskytnúť bezpodmienečnú a absolútnu ochranu života plodu, nevyhnutne by to znamenalo obmedziť telesnú integritu a autonómiu ženy. Súčasná právna úprava interrupcií predstavuje kompromisné riešenie, ktoré rozpoznáva hodnotu nenarodeného života a poskytuje mu ochranu, ktorej miera sa zvyšuje spolu s postupujúcim tehotenstvom, no zároveň ženu úplne nezbavuje práva na telesnú integritu. Tento stav je výsledkom dlhodobej a medzinárodnej diskusie zohľadňujúcej poznatky z medicíny, histórie a ďalších spoločenských vied a je v súlade s medzinárodnými záväzkami Slovenskej republiky.

Na tomto mieste treba povedať tri zásadné veci:

  1. To, že súčasná právna úprava umožňuje prerušenie tehotenstva „bez udania dôvodu“, neznamená, že ženy interrupcie podstupujú bezdôvodne. Za každým umelým prerušením tehotenstva sú závažné dôvody, ženy ich len v žiadosti nemusia uviesť. Zachovanie tohto stavu je okrem iného dôležité pre ženy, ktoré zažívajú násilie v partnerskom vzťahu, či ženy, ktoré otehotneli v dôsledku znásilnenia.
  2. S tým tiež súvisí fakt, že zákaz interrupcií nevedie k ich poklesu. Zakázaním interrupcií nezmiznú dôvody, pre ktoré ženy podstupujú umelé prerušenie tehotenstva, zvýši sa však riziko ohrozenia zdravia a života žien, ktoré budú vyhľadávať riešenia mimo legislatívneho rámca. WHO odhaduje, že každoročne sa na celom svete vykoná približne 25 miliónov nebezpečných interrupcií (unsafe abortion). Interrupcie, ktoré nie sú vykonané bezpečným spôsobom, závažne ohrozujú zdravie a život žien a odhaduje sa, že ich podiel na materskej úmrtnosti sa pohybuje od 4,7%-13,2%.
  3. Medzi dobrým úmyslom ochrany života od počatia prostredníctvom narušenia telesnej integrity ženy a potenciálnym ohrozením zdravia a života tehotných žien, je tenká hranica. Telesná integrita každého narodeného človeka je neodňateľnou súčasťou konceptu ľudských práv. Ak ju raz odovzdáme do rúk iným ľuďom, strácame možnosť rozhodovať o svojom tele aj v iných prípadoch, než je umelé prerušenie tehotenstva. Dovedené do dôsledkov by sa ochrana života plodu na úkor práv ženy potom nevzťahovala len na zákaz interrupcií, ale aj na iné situácie, kedy je plod ohrozený.

Považujeme za dôležité, aby si toto uvedomili všetky ženy: ak sa rozhodneme pre absolútnu ochranu života od počatia a v jej mene oberieme o telesnú integritu iné ženy, v budúcnosti sa nám to môže vrátiť v podobe zákonov a opatrení, ktoré budú narábať s naším telom spôsobom, s ktorým by sme nikdy nesúhlasili. Do tejto oblasti spadajú napríklad nútené sterilizácie, nástrih hrádze proti vôli ženy, povinná revízia maternice (kyretáž) po spontánnom potrate, cisársky rez proti vôli ženy alebo nútená hospitalizácia v prípade rizikového tehotenstva.

Včera sa v našom parlamente hlasovalo o štyroch rôznych návrhoch na sprísnenie legislatívy. Našťastie ani jeden neprešiel. Ono to možno vyzerá nevinne, že veď sa len kúsok skráti lehota z 12 týždňov tehotenstva na 6. Ale čo to znamená v praxi?

Tieto týždne sa počítajú od prvého dňa poslednej menštruácie, lebo je to posledný čas, kedy sa “naozaj” vedelo, že žena nie je tehotná. Teda je to približne dva týždne predtým, než reálne otehotnie. V čase, keď by mala prísť nasledujúca menštruácia, je teda tehotná už 4 týždne. Ak ešte týždeň počká, lebo menštruácia nám nie všetkým chodí ako hodinky, niekedy pár dní skôr, niekedy pár dní neskôr, tak to je piaty týždeň. Objednanie sa ku gynekológovi alebo gynekologičke tiež nie je vždy na zajtra a dohodnutie termínu interrupcie aj s predchádzajúcimi vyšetreniami sa dá do šiesteho týždňa stihnúť naozaj len veľmi ťažko.

Takéto skrátenie lehoty v praxi iterrupcie takmer úplne zakáže. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.