Washington DC

Deti mali na začiatku novembra dva dni voľno v škole, tak sme išli na predĺžený víkend do hlavného mesta. Prechádzali sme sa po National Mall (je väčšie ako sa zdá), aj cez rieku na Arlingtonský cintorín. Videli sme prilietať prezidentskú helikoptéru, keď sa Biden vracal z cesty po Európe. 

Zo Smithsonian múzeí sme si vybrali Hirshhorn (Kika ofrfľala neskutočným spôsobom… Na mňa spravila najväčší dojem miestnosť, ktorú namaľovala Laurie Anderson, teraz už vyše 70-ročná pani. Maľovala dva týždne v kuse, freestyle, bez predpripraveného plánu. Hrá tam hudba a tlčie srdce.), Air and Space Museum (Trochu nás sklamalo, že bol zavretý Imax. Exhibície končia cca v 2010, takže “aktuality” sa tam človek nedozvie… ale dobre, múzem. Deťom sa veľmi páčila ukážka a vysvetľovanie astronautského obleku, vrátane plienok = maximum absorbency garmet.) a Museum of American History (Ani zďaleka sme nepozreli celé. Nechali sme na deti, nech sa rozhodnú, čo chcú a vybrali si sekcie o prezidentoch, prvých dámach, o jedle a o peniazoch.)

Smithsonian múzeá sú zadarmo, ale jedny lístky sme si predsalen kúpili – do International Spy Museum. Toto sa deťom veľmi páčilo.  

A zase sme s Kikou a Kubom rozoberali americký volebný systém (naposledy pred rokom počas prezidentských volieb), lebo v DC malo veľa áut poznávaciu značku, na ktorej bolo napísané No taxation without representation. Toto Kikou zaujalo, lebo sa o tom nedávno učili na Social Studies v súvislosti s americkým bojom za nezávislosť od Anglicka. Na prvý kuk si myslela, že to je ešte referencia k tomuto a bola prekvapená, že rovnaké heslo sa používa aj dnes a reprezentuje iné snahy. DC by chcel by uznaný ako ďalší americký štát, ale takéto zmeny sa dejú veľmi veľmi ťažko.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.