Snowy Range, Wyoming

Keď sme už prešli cez polovicu Ameriky, aby sme strávili Vianoce v Colorade, tak sme chceli aj niekde lyžovať. Akurát sa nám ceny v lyžiarskych strediskách v Colorade zdali vysoké (lístky vyše $150/os/deň??). Predsalen, sme štyria a nemáme tu vlastnú výbavu… Poradili nám skúsiť stredisko Snowy Range vo Wyomingu, a tak sme sa vybrali do mestečka Laramie, kde je odtiaľ najbližšie ubytovanie. Tri dni pred naším príchodom tam krásne snežilo, takže nás vo výške 2700-3000 m.n.m. čakal skoro meter čerstvého prírodného snehu a slniečko. 

Skoro ideál, akurát telefón ukazoval -17C, fúkalo a pocitovo to bola ozaj veľká zima. Ale lyžovali sme, koľko sme vládali a keď bola kríza, tak sme sa zohrievali v chate. Boli sme celkom prekvapení vlekmi. Že staré ok, ale boli to len také hojdačky, bez zábrany vpredu, bez opierok na lyže… nemyslím, že by v Európe prešli bezpečnostnými predpismi a je čudné, že fungujú tu, v krajine, ktorá babyproofuje aj veci, ktoré by nemusela… je to tým, že Wyoming? 

Na počudovanie, 5 minút pred zastavením vlekov, keď už Mišo považoval deň za dolyžovaný, deti zahlásili, že ešte jednu jazdu. (Treba ale povedať, že on lyžoval, aj keď sme my popíjali v chate horúcu čokoládu.) Tak som nasadla ja s Kikou na jednu sedačku a nechala Kuba samého na druhej dúfajúc, že nezačne vymýšľať a hojdať sa (alebo padať) niekde uprostred. Tie lanovky boli naozaj nepríjemné…

Po poslednej jazde sme odložili lyže v požičovni, ale prilby a lyžiarky sme si zobrali so sebou, aby sme urýchlili strojenie sa nasledujúce ráno. A potom sme sa autom šmýkali. Nemali sme reťaze a ako sme už cestou do Laramie zistili, ani 4×4, takže sme sa z parkoviska na hlavnú cestu sami dostať nevedeli. Našťastie išla okolo jedna mladá zamestnankyňa strediska na veľkom pickupe a bola ochotná nás kúsok potiahnuť.   

Nasledujúci deň bolo teplejšie (podľa telefónu len -7C), ale fúkalo ešte viac. To sme zistili už cestou, keď miestami skoro nebolo vidno, kadiaľ ideme. Prišli sme dostatočne skoro, takže sme ešte parkovali na hlavnom parkovisku (s nádejou, že odtiaľto sa dostaneme vlastnými silami). Ale keď sme sa vystrojili, zistili sme, že vleky kvôli vetru nejdú. Párkrát sme si kus vyšlapali, ale skialp so zjazdovými lyžami nie je úplne to pravé, takže deti začali protestovať. Ešte pred poludním sme to zabalili.

Podarilo sa mi presvedčiť mladého muža pri okienku, že naozaj nechceme kredit za nevyužité lístky, lebo sme z New Jersey, kam sa nasledujúci deň vraciame a ani do konca sezóny nemáme šancu ho využiť. Peniaze nám vrátil. A z parkoviska sme sa dostali. 

Celkové hodnotenie: Snowy Range áno, ale s autom so 4×4 a plnou nádržou, poriadnym zateplením a pevnými nervami na vleky. Ľudia, ktorí tam pracujú, sú ochotní a príjemní. A sneh, sneh je parádny.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.