Poľské Tatry

V Poľsku sme sa prvýkrát zastavili hneď za hranicami – v Chocholowských Termoch. Deti chceli ísť do aquaparku a na tento sme mali dobré referencie. Plus je, že je nový, pekne spravený v derevnom štýle, veľký, takže je z čoho vyberať. Ale bolo tam neskutočne veľa ľudí, úplná masovka. Ak niekedy také majú, tak si treba asi na návšetevu vybrať nejaké off-peak hours-days.

Bývali sme v penzióne Kubik Zakopanom (dobré raňajky – bryndzová pomazánka, paradajkové kolieska so syrovo-cesnakovou pomazánkou…). Odtiaľ sme nasledujúci deň išli pešo k spodnej stanici lanovky na Kasprowy Wierch. Tam tiež tiahli davy (parkovať sa pri lanovke momentálne nedá, lebo tam robia cestu a parkovisko). Našťastie sme lístky kúpili dopredu online, takže sme nemuseli čakať a mohli rovno nastupovať. Hore sme sa pomotali po hraničnom hrebeni, najprv kus na jednu stranu, potom na druhú, obzreli Kriváň zozadu a dolu sme schádzali po vlastných, zo Svinického sedla po čiernej značke okolo plies. Bolo fajn, len trochu oblaky, takže výhľady sme mali také on-and-off.

Cesta dolu bola dlhá. To Zakopane je akosi od veľkých kopcov ďalej ako u nás Štrbské Pleso alebo Starý Smokovec, takže ku koncu toho už mali všetci plné zuby. Kika zahlásila, že na ďalší deň vymýšľa program ona a že to teda určite nebude turistika. Našla lanový park (na Gubalowke – davy, davy ľudí, ani nie tak v lanovom parku ako v stánkoch okolo), tak ja s Mišom sme posedávali v tieni a sledovali, ako nám deti veveričkujú. Kubo mal viac odvahy, tak chodil aj po najnáročnejších trasách. Kika mala veľký rešpekt, ale odhodlala sa nakoniec aj na zip-line a celkovo hovorila, že sa jej páčilo.

My s Mišom sme zhodnotili, že Poľsko je väčšia krajina, Tatry majú menšie ako my a sú to ich najväčšie kopce, tak sa asi netreba čudovať, že je všade veľa ľudí a že z toho spravili “lunapark”. Ale že sme radi, že už ideme niekam inam.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.