Thanksgiving

Američania včera oslávili Thanksgiving. A my tak trochu s nimi. Škoda bola, že Mišo musel pracovať, ale moriak nepočká, takže sa piekol aj bez neho. Podobne ako minulý rok, aj tento sme dostali moriaka v obchode za odmenu za nazbierane body a Mišo si vybral skoro desaťkiloveho tučniaka. Povedal, že preto, že som si pozvala spolužiakov, tak aby mu niečo ešte ostalo. Ostalo dosť.

Spolužiakom som povedala, aby prišli niekedy okolo štvrtej-piatej, z čoho mi tak nejako vyšlo, že moriak musí do trúby pred dvanástou (celú noc sa rozmrazoval, aby vôbec bol použiteľný). Ukázalo sa, že to bol dobrý odhad (aj keď nie môj – mal to napísané na obale) a pred šiestou som ho hotového vytiahla.

Spolužiaci prišli, dokonca aj v pohode trafili. Tak vám ich v krátkosti predstavím: Te-Sheng Lin, ktorý chce aby sme ho volali Nelson. Je z Taiwanu a ide sa cez zimné prázdniny ženiť. Keď ale prichádzal do Ameriky ešte nič, tu si to nejako rozmyslel, priateľky sa opýtal mailom a teraz diaľkovo organizuje svadbu. Shengbin Wang (hnedé tričko, stránku síce má, ale zatiaľ prázdnu), Peixin Zhang, ktorý sa pre zmenu poponáhľal a priateľku si našiel tu (to je tá kočka na obrázkoch) a Zhi Liang, ktorý sa vždy usmieva ako slniečko od ucha k uchu (modrá vesta).

Ak sa vám zdá, že je to nejaká presilovka číňanov, je to tým, že američanov som ani nepozývala, lebo tí oslavujú so svojimi rodinami, Andryi z Ukrajiny dostal pozvanie od ukrajinského profesora a dával vďaku tam a Rudrani z Indie sa asi nechcelo prísť. Koniec koncov, bolo nás tak akurát vzhľadom na počet stoličiek, ktoré máme.

Ostala som čumieť, keď prišli, lebo na mňa všetci vybalili darčeky. Dostala som dve krabičky zeleného čaju, maskotov budúcoročných olympijských hier, dračie tienidlo na sviečku a potom dve veci, ktoré ma dorazili. Jedno bol nakreslený obrázok ako servírujem moriaka. Ak sa vám podoba ani farba vlasov nezdá, môžem vás ubezpečiť, že na tom obrázku som naozaj ja. Pozná sa to podľa toho slona. Toho som dostala ešte na narodeniny a mám ho pripnutého na batohu, ktorý nosím do školy. Zhimu sa na mne asi zdajú žlté vlasy a slon ako poznávacie znamenie.

A tá druhá vec bol čaj pu-erh, ale nie v čajovej krabičke, ale zlisovaný do disku a zabalený v papieri. Takého disky sa kedysi v Číne dokonca používali ako platidlo. Tento poslal Xing Zhong (ďalší spolužiak), že ďakuje za pozvanie, ale že nemohol prísť. Sa mu chystám poďakovať v pondelok, ale som sa im snažila vysvetliť, že pozvanie neznamená, že musia doniesť darčeky (či prídu, či neprídu), ale neviem, či úspešne.

Párty sa vydarila, z moriaka výdatne odbudlo, cookies im zachutili tak, že si kopu nabalili aj so sebou a zakončili sme to chladnou prechádzkou k Hudson River, kde si všetci fotili panorámu Manhattanu – také predsa len v Harrisone nemajú.

A čo nasleduje po Thanksgivingu? No predsa Black Friday. To znamená brutálene akcie v obchodoch… a ešte brutálnejší nátresk. Aj som sa vybrala pozrieť jedného nákupného centra, ale minula som necelých $20 – a aj to nie na oblečenie alebo elektroniku ako väčšina ľudí, ale na vešiak do kúpeľne. Ale aj keď bol Thanksgiving viac čínsky ako americký a dnešok na americké pomery málo nákupný, mne sa páčilo. Som len zvedavá, do kedy budeme teraz jesť toho moriaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.