FSP index

Čo je to FSP index? V USA si dávajú školy záležať na tom, ako sú hodnotené v rôznych rebríčkoch. Sú dokonca známe prípady, keď sa školy snažili ovplyvniť štatistiky za účelom získania lepšieho rankingu. Prečo im na tom tak záleží? Prestíž, lákadlo pre kvalitných študentov a profesorov, peniaze… Rebríčky sa pritom robia podľa rôznych kritérií – od počtu laureátov Nobelových cien po študentskú spokojnosť s výzorom campusu.

Jeden z rebríčkov (Faculty Scholarly Productivity Index) zostavuje organizácia Academic Analytics. Hodnotia síce aj univerzity aj ako celky (broad categories), ale delia ich aj podľa odborov, a preto sa dá pozrieť, kde sa dnes robí matematika. Aké sú kritériá? Zahŕňajú publikácie (knihy a články), citácie, federal research funding a ocenenia. A ako dopadol rebríček 2006/07?

1. Princeton University

2. University of California – San Diego

3. New York University

4. University of California – Davis

5. University of California – Irvine

6. Cornell University

7. Boston University

8. University of California – Berkeley

9. University of Wisconsin – Madison

10. New Jersey Institute of Technology

ALE… aj keď ma samozrejme teší, že na NJIT máme takých produktívnych profesorov, má to háčik. Ak si pozriete celkové hodnotenie, najlepšie dopali prestížne školy, ktoré dominujú vo viacerých kategóriách. Keď si potom pozriete, na aké kategórie rozdelili matematiku a prírodné vedy, zistíte, že sa medzi nimi nachádzajú aj kategórie: Aplikovaná matematika, Štatistika, Matematika. NJIT sa umiestnilo v kategórii Matematika, aj keď to, čo sa na NJIT robí je práve aplikovaná matematika a štatistika. Vo všetkých rebríčkoch je za školou uvedený odbor, ktorý porovnávali. V aplikovanej matematike majú školy uvedenú aplikovanú matematiku, v štatistike štatistiku, ale v odbore matematika má prvých 9 miest uvedenú matematiku a NJIT na desiatom mieste “Mathematical Sciences”. Myslím si, že komisia, ktorá zostavovala rebríček, nemala odkial vedieť, že NJIT takto do jedného mena schováva aplikovanú matematiku a štatistiku.

Opravte ma, ak sa mýlim, ale predsa len aplikovaná matematika a štatistika sa dnes rozvíjajú viac ako čistá matematika, a preto, keď spravíme takéto porvnanie hruštičiek s jabĺčkami, výsledok môže dopadnúť všeliako. NJIT by mala začať stúpať sláva do hlavy, až keď sa umiestni v rebríčku Applied Math.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.