Bejby (1. ultrazvuk)

My sme sa už dnes zoznámili, zoznámte sa aj vy. Boli sme sa pozrieť, ako sa má naše bejby. Vyzerá, že ok, len sa asi nudí, lebo si stále špáralo v nose (alebo v ústach, ťažko povedať).


Náš doktor nemá ultrazvuk priamo v ordinácii, tak na “first trimester screening” nás poslal do nemocnice v Hobokene. Najprv kopa byrokracie, lebo v nemocnici sme ešte neboli, tak sa nás vypytovali na všetko možné aj nemožné. Ale nakoniec nás onáramkovali a poslali hore.

A čo je to prvotrimestrové vyšetrenie? Je to kombinácia utrazvuku a krvného testu medzi 11. a 13. týždňom, keď sa hľadajú genetické chyby. Na ultrazvuku pozerajú hlavne dve veci: či má bejby nos (nasal bone) a tekutinu za krkom (nuchal translucency – po slovensky sa to vraj povie, šijové prejasnenie, ale ja som veru toto slovné spojenie predtým nepočula). Tak nos máme, tekutiny len trošku (čo je vraj dobre, lebo to znamená nízke riziko Downovho syndrómu), krv si zobrali. Oficiálne výsledky budú, keď pôjdeme najbližšie na kontrolu.

Celkovo sa mi zdá, že takéto testovanie je trošku divné, lebo aj keď by boli výsledky zlé, tak to ešte nemusí nič znamenať (teda v prípade chýbajúceho nosa už asi áno, ale tá tekutina za krkom…). A potom čo? Doktori síce odporučia ďalšie testy, ako je napríklad odber plodovej vody, ale podľa mňa tieto vôbec nemajú význam, pokiaľ mamička nie je rozhodnutá, že v prípade zlých výsledkov tehotenstvo ukončí (lebo nech by zistili čokoľvek, liečiť to nevedia).

Tak ale nech si oni pozerajú, čo chcú, my sme si pozreli, čo sme chceli vidieť my. Druhý krát pôjdeme začiatkom januára.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.