Kapustnica

Nie je veľa jedál, o ktorých by som mohla povedať, že som ich už mala v ten istý deň aj na raňajky, aj na obed, aj na večeru. A to dokonca s potešením. Kapustnicu áno. Tú si rada dám kedykoľvek. (Aj na minulotýždňovom výlete v Tatrách som si ju objednala dvakrát.) Preto asi nie je prekvapujúce, že kapustnica sa u nás robí aj mimo Vianoc.

Každý má recept na tú svoju. Tu je moja.

olej
2 cibule
1/2 kg bravčového mäsa
1 čajová lyžička sladkej červenej papriky
1 a 1/2 kg kyslej kapusty
4 celé čierne korenia (ak nie sú v kapuste)
1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
1 hrsť sušených hríbov
1/2 kg údenej klobásy
3-4 strúčiky cesnaku
soľ
1 kyslá smotana
1 kopcovitá polievková lyžica hladkej múky

Cibuľu nadrobno nakrájame a opečieme na oleji do zlatista. Potom pridáme na kocky nakrájané mäso, červenú papriku a čierne korenie. Chvíľu miešame a potom podlejeme vodou tak, aby bolo mäso zakryté. Necháme dusiť, kým nezmäkne.

Zatiaľ namočíme hríby do teplej vody, nakrájame klobásu na kolieska, rozotrieme cesnak so soľou. Keď je mäso mäkké, pridáme kapustu, huby, klobásu, cesnak a 2-3 litre vody – podľa toho, aká hustá má kapustnica byť. Povaríme, aby kapusta trochu zmäkla a aby sa chute pomiešali. Na záver podľa chuti dosolíme, zahustíme kyslou smotanou rozmiešanou s múkou a prevaríme.

Pokiaľ máte radšej “červenú” kapustnicu bez smotany (ja som od malička delila kapustnice na červené a biele – jedni starí rodičia robili smotanovú, jedni nesmotanovú), tak namiesto nej dáme na zahustenie na kašu nastrúhaný zemiak a ešte chvíľku povaríme.

Podávame buď s varenými zemiakmi alebo s chlebom. Lepšia je, ak aspoň deň postojí.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.