Reklama. Vtipné. Nie?

Začalo sa to rádoby-vtipnou poznámkou na facebooku smerovanou na výrobcu menštruačných produktov Bodyform:

Ahoj, ako chlap sa musím opýtať, prečo ste nám celé tie roky klamali. Keď som bol malý a videl som vaše reklamy, so záujmom som sledoval, ako v to úžasné obdobie v mesiaci, si ženy môžu užívať toľko rôznych vecí. A trochu som žiarlil. Veď bicyklovanie, húsenkové dráhy, tancovanie, skákanie s padákom, prečo si aj ja nemôžem vychutnať tento čas zábavy, ‘modrej vody’ a krídelok!! Dokelu s penisom!! A potom som sa zoznámil s priateľkou a bol som šťastný a nevedel som sa dočkať tohto radostného a dobrodružného času v mesiaci, ale… vy ste klamali!! Žiadna radosť, žiadne extrémne športy, žiadna modrá voda na krídelkách a žiadny skvelý soundtrack, ooó, nie, nie, nie. Namiesto toho som musel bojovať s chlapským nutkaním vieskať wooaaahhhhh bodddyyyyyyfooorrrmmm bodyformed for youuuuuuu, keď sa moja priateľka zmenila z milujúcej, nežnej dámy s pokožkou normálnej farby, na malé dievča z filmu Exorcista s extra jedom a hlavou, ktorá sa vie točiť o 360 stupňov. Ďakujem za zavádzanie, bodyform

Veľa ľuďom sa to páčilo, prišli “lajky”, hláška sa rýchlo rozšírila a do týždňa prišla aj odpoveď spoločnosti Bodyform:

V nej Caroline Williams, CEO Bodyform-u, Richardovi odpovedá, že má pravdu, že klamali, ale že to bolo v tom najlepšom záujme, lebo keď chceli ukázať, ako to skutočne je, a testovali také reklamy, (mužskí) testeri to nezniesli. A on je teraz zodpovedný za to, že tieto kruté vedomosti vyplávali na povrch.

Moje dojmy:

Prvá reakcia wow! Zdá sa mi úžasné (v dobrom zmysle), že žijeme v spoločnosti, kde zákazníci, široká verejnosť a výrobcovia spolu “komunikujú” v reálnom čase. Že si výrobca dá tú námahu a reaguje, že to robí rýchlo, adresene a s humorom. Že v tom videu sú detaily ako modrá tekutina na pitie, podpichnutie konkurencie a reklamná zvučka ako zvonenie na telefóne.

Ale niečo mi na tom vadilo.

Ono je to s reklamami tak. Výrobca Ťa najprv presvedčí, že máš problém, a potom Ti povie, že má presne taký produkt, ktorý Tvoj problém vyrieši. Čo sa týka menštruačných produktov (tu tým myslím vložky a tampóny… na poháriky a pod. som ešte živú reklamu nevidela), základnou myšlienkou týchto reklám bolo, že menštruácia je niečo špinavé, trochu hnusné, v slušnej spoločnosti sa TO, ani súvisiace telesné partie nemôžu nazývať pravými menami, ale netreba sa obávať, lebo výrobky tej správnej firmy vám z toho spravia niečo príjemné, čisté, čo vám dá dôvod na radosť.

Bodyform tu dostal krásnu nahrávku na smeč.

Lebo čo urobili? Presne to povedali! Že menštruácia je v skutočnosti taká hrozná, že keď sa o nej dozvedia dospelí chlapi, tak plačú.

Čo ma privádza k ďalšej veci. Kde sú ženy? Je to jedna z najintímnejších záležitostí týkajúcich sa žien, ale ženy tam nie sú. Caroline Williams? Tá je falošná. Bodyform nemá takú CEO. Okrem nej sú v reklame chlapi. O ženách sa tam iba hovorí. A Richardova priateľka, tá tiež nemá meno, vieme o nej len to, že počas menštruácie je ako posadnuté krvavé dieťa. A je to v konečnom dôsledku ona, nie Bodyform, z koho si Richard robí “srandu”.

Dobre, menštruácia nie je práve zábava. A áno, sú prípady, kedy je to naozaj krvák. (Viem o čom hovorím, moje menštruácie sú natoľko silné, že kvôli nim mám anémiu. A prsty červené každé dve hodiny, keďže používam pohárik.) Ale to nie je dôvod robiť z nej niečo hnusné a špinavé*. Mohli povedať, že pre niekoho je možno menštruácia bolestivá, pre niekoho nepríjemná, pre niekoho pozitívna (ak napríklad nechce otehotnieť), pre niekoho upokojujúca (že všetko funguje ako má), proste normálna súčasť normálneho života. Ale nie, oni radšej išli po vyšlapaných cestičkách, ženy sú počas menštruácie hrozné, chlapi sú nevinné obete. Hmm.

Na koniec ešte jedna odpoveď:

https://www.youtube.com/watch?v=JbKEG6fbtYg

* Ani sa nejdem púšťať do témy, prečo sú v obchodoch vložky a tampóny umiestnené medzi plienkami a inkontinenčnými pomôckami. A prečo nikde nie je napísané menštruačné produkty, ale niečo v duchu “ženská hygiena”. To by bolo na dlho. Možno inokedy…

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.