Hrabanie sa v databáze

Ako učiteľka s dvoma malými deťmi nie som v lete v práci veľa. A keď som, tak je v nej pokoj a dá sa robiť na veciach, ku ktorým sa človek inokedy nedostane. Áno, áno, mala by som robiť na článku, ktorý nám zamietli a teda ho musíme prerobiť, alebo na tom druhom, kde nám v prvom kole na presubmission inquiry povedali, že áno, radi by ho videli vo full verzii… Ale nie vždy sa mi chce.

Čo sa mi dnes chcelo, bolo otvoriť si kurz SQL, na ktorý som už nejaký čas tak platonicky myslela. Naučiť sa trochu robiť s databázami také tie SELECT niečo FROM niekiaľ WHERE niečo platí… A dostala som sa k databáze Svetovej banky (v ktorej som za svojich mladých čias chvíľu pracovala). Určite je tam ešte kopa iných zaujímavostí, ale našla som napríklad tieto (údaje sú spriemerované za roky 2010-2017):

Krajiny s najväčším rastom počtu obyvateľov (% za rok):

krajiny podľa podielu obyvateľstva 0-14 rokov (v %), zoradené od najmenšieho:

a od najväčšieho:

krajiny podľa podielu žien (v %), zoradené od naväčšieho:

a od najmenšieho:

Na tomto ma zaujali tri veci. Jedna je, že Čína a India nie sú síce úplne tam, kde majú byť, ale z toho, že zvyknú uprednostňovať synov pred dcérami, som očakávala ešte horšie čísla (ale samozrejme, keď zoberieme 2% z miliardy obyvateľov Indie a vyše miliardy obyvateľov Číny, tak je to veľa chýbajúcich dievčat a žien). Druhá, že čo sa stalo chlapom z Ruska a okolitých krajín? A tretia, Qatar rastie najrýchlejšie na svete, ale má málo detí a najmenej žien, ako to teda robia? (Na Slovensku sme mali za toto obdobie priemerne 51.44% žien.)

najviac %HDP na vzdelanie (Slovensko má 4.06%, Nemecko 4,91%, USA 5.23%):

podiel používateľov internetu (Slovensko má 77.55%):

One comment

  1. Tak co sa tyka toho rastu obyvatelov, u vsetkych tych 5 top krajin to bude predpokladam na zaklade migracie – Libanon a Jordansko hlavne kvoli syrskej krize (Libanon na najvacsi pocet uprchlikov per capita, asi patinu populacie, a Jordansko je treti najvacsi prijemca syrskych uprchlikov). V pripade Kataru, Omanu a Kuvajtu by som zasa tipla na migrant workers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.