Víkendové surfovanie

Have you ever: Mammogram edition

What I want is ridiculous: I want all of it, all at once. To be full of baby, waiting. To hold my baby for the first time, labor complete. To lie on a trampoline in a warm October sun with the man who will become my husband. To watch the toddler stagger away from me. To drive newly married down Route 1 toward Big Sur with my new husband, nearly broke, kid-free. To open my arms to my toddler at bedtime and let her nurse for no milk. To hug my father again. To have milk forever. To have forever. I want immortality, but the greediest kind, the kind that still keeps inside it the only perk of life’s end: its preciousness. Like an old, scratched photo in a locket. I want the sweetness of impermanence without any of the heartbreak. I want the real and the unreal. The full and the empty. The pregnant, the unpregnant. The having and the letting go, but a letting go that never hurts because I can have it all back in an instant.

A one-shot vaccine for COVID, flu and future viruses

We have a very strong reason to believe that all these other human viruses, like dengue virus and COVID-19, produce a protein that we can target to make a vaccine

What happens after your country runs on 99 percent renewable electricity?

Costa Rica made global headlines in 2015 for generating 100 percent of its electricity from renewable energy for 75 days in a row. Today, it consistently gets around 99 percent of its electricity from renewables. Even so, it’s not a perfect system.

trochu gýčové, ale mám stenu, kde by som si to vedela predstaviť

Naozaj som si nemyslela, že po pôrode budem riešiť toto…

„Mali ste rodiť ako normálny človek!”

The parents who regret having children

Each parent I talk to points out this dividing line: it’s possible to have strong, lasting regrets about a life choice while ferociously loving—and caring for—the fruit of that decision.

žena, ktorá zaplatila väčšinu výskumu prvej antikoncepčnej tabletky: Katharine McCormick

In 1953 McCormick met Gregory Goodwin Pincus through Margaret Sanger. Pincus had been working on developing a hormonal birth control method since 1951 and his own research laboratory, the Worcester Foundation for Experimental Biology. The drug company that supported Pincus stopped funding his pioneering research because he had yet to make a profit. As a result, McCormick started to fund Pincus’s research foundation. The donations started at $100,000 annually, and later $150,000-$180,000 up until her death in 1967. In sum, McCormick had provided $2 million (around $20 million today) of her own money for the development of the oral contraceptive pill. The Food and Drug Administration approved the sale of the Pill in 1957 for menstrual disorders and added contraception to its indications in 1960. Even after the pill was approved, she continued to fund Pincus’s lab and research on ways into improving birth control research through the 1960s.

okuliare kontra valaška

Ak dekan univerzity zaútočí z politických dôvodov na študenta fakulty, odpoveďou má byť všeobecný študentský štrajk na podporu spolužiaka. Ak neschopná ministerka kultúry robí čistky, odpoveďou má byť štrajk umelcov a okupácia ministerstva kultúry na podporu kolegov, ako tomu napokon aj bolo, keď ministrom bol oveľa kultúrnejší adept ako táto. Ak politici ubližujú menšinám, odpoveďou nech je referendum. Ak mohli nepriatelia spravodlivosti zorganizovať referendum proti menšine, prečo by jej priatelia nemohli zorganizovať referendum na podporu menšiny – za manželstvo pre všetkých. A ak táto vládna garnitúra ohrozí naše členstvo v EÚ a ukotvenie v NATO, odpoveďou nech sú demonštrácie, pochody a generálny štrajk.

A ak sa obávame, že nás na to nie je dosť, potom si demokraciu nezaslúžime.

Zasvietila a zhasne.

mať odvahu používať rozum

Medzi dôvody patrí rastúca komplexnosť sveta a strata autority relevantných hlasov. Pribúda vecí, ktorým nerozumieme a žiadajú si väčší intelektuálny výkon. A je jednoduchšie nakúpiť si instantné a triviálne vysvetlenia. S tým súvisí politické odovzdanie sa do rúk tým, ktorí veci nekomplikujú a hovoria zrozumiteľným a hoci aj zemitým jazykom. Je to návrat do štádia dieťaťa, ktoré ešte nemá vyvinuté kompetencie v rozhodovaní o vlastnom živote.

V jeho podaní morálny imperatív (zjednodušene) znie: „Konaj tak, aby sa tvoje správanie mohlo stať všeobecným zákonom.“ Znamená to, že pri každom čine si máme predstaviť, že by tak konali všetci.

Čiže pri vulgárnostiach na internete si predstavme celú nadávajúcu zemeguľu. Pri kradnutí si predstavme ľudstvo ako kolektív zlodejov. Pri prejave nenávisti si predstavme zlobou opantanú krajinu či planétu.

To by nechcel nikto, nie? Preto sa Kant domnieval, že na kategorickom imperatíve by sme sa mohli všetci zhodnúť. Nielenže by ho všetci podpísali, ale je podľa neho súčasťou samotného rozumu. Potrebujeme len odhodlanie sa ho držať.

Kuba veľmi pobavilo:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.