Voda


Warning: Illegal string offset 'src' in /data/3/a/3a7e1bc0-13d6-4f23-9dab-d8a2a009ce43/jancigovci.com/web/public_html/wp-content/plugins/vipers-video-quicktags-migrator/vipers-video-quicktags-migrator.php on line 322

Opäť sme raz navštívili naše najobľúbenejšie múzeum. Netrafili sme síce na prvýkrát, lebo sme omylom nastúpili na expres metro a to stálo na 59. a potom až na 125., takže okolo múzea na 81. sme len prefrčali. Ale neboli sme jediní a spolu s nemeckými turistami sme sa vrátili.

Tentokrát sme sa išli pozrieť na výstavu o vode. Hneď na začiatku sme prešli vodnou bránou – padali tam také drobučké kvapôčky vody, že nebolo cítiť vlhkosť (iba mierny chlad), ale vyzeralo to pôsobivo. A za ňou nasledovalo rovnako pôsobivé pokračovanie: film o prúdení vody premietaný na 3D plátno – zemeguľu s priemerom asi 1 meter, ktorá sa otáčala; modely priehrady, artézskej studne či čerpadla, ktoré si človek môže vyskúšať, informácie o tom, kde a na čo sa voda najviac spotrebúva (70% vody, ktorú ľudia použijú, vraj použijú v poľnohospodárstve) a mnoho iného.

Veľmi zaujímavá bola časť o vodných elektrárňach, kde sme sa dozvedeli o najväčšej z nich, Three Gorges Dam, ktorú v roku 2004 dokončili v Číne. Keď v roku 2011 dosiahne plnú kapacitu, má zásobovať elektrinou desatinu Číny. Z údolia rieky Jang-c-ťiang kvôli nej presťahovali jeden a pol milióna ľudí a keď sa naplní jej priehrada, bude dlhá 600 km. Niektorí geológovia sa vraj obávajú, aby váha všetkej tej vody za určitých podmienok nespôsobovala zemetrasenia.

Možné zemetrasenia a vysťahovanie ľudí ani zďaleka nie sú jedinými negatívnymi dôsledkomi, ktoré priehrada prinesie – ohrozené sú bociany, riečne delfíny a iné ryby, ktorým ukradne ich prirodzené prostredie; pre nedostatok času boli zatopené aj niektoré 4000 rokov staré archeologické nálezská. Veľká stavba, ktorá má veľké pre a veľké proti.

Niekde sa priehrady stavajú, inde sa búrajú. Francúzi zbúrali už tri na Loire a zaviazali sa nestavať tam ďalšie. Tým pomohli návratu lososov do tejto rieky. Aj búranie priehrad má však svoje nevýhody. Uvoľnia sa tým sedimenty (niekedy toxické), ktoré sa v nich nahromadili a tie môžu rieku znečistiť.

Celá výstava bola ladená veľmi ekologicky a to naozaj právom, lebo Američania sú národom, ktorý spotrebúva najviac vody a mali by byť prvými, ktorí ju začnú naozaj chrániť.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.