Chápete rozdiel medzi dolárom a centom?

… alebo matematika naša každodenná.

Veľké spoločnosti budú mať asi vždy problém so zotrvačnosťou, ale obávam sa, že v tomto prípade nejde len o zotrvačnosť. Verizon je v USA jeden z veľkých mobilných operátorov a v decembri sa mu podarila naozaj perla.

Chlapík má v USA od Verizonu predplatené dátové služby. Platí mesačný paušál za neobmedzený prenos a nesleduje ako sa pohybujú ceny za kb. Ale jedného dňa ide do Kanady a volá do Verizonu, aby zistil, koľko bude platiť tam. Povedia mu 0.002 centu za kb. Chlapíkovi sa to zdá výborná cena, dokonca až tak dobrá, že sa mu to nechce veriť a preto sa pýta telefonickej operátorky, či je to naozaj správna cena a keď to operátorka potvrdí, poprosí ju, či by nemohla spraviť záznam do jeho konta, že toto je cena, ktorú mu Verizon dáva. Operátorka poznačí.

Po návrate z Kanady chlapíkovi príde účet. Minul niečo cez 35000kb a má zaplatiť niečo cez $70. Chlapíkovi je presne jasné, čo sa stalo. Keby bola cena 0.002 centu, tak by jeho účet bol 70 centov. Ale cena bola v skutočnosti $0.002 a preto má platiť $70. Volá preto do Verizonu. Tam mu však dokola opakujú, že cena za kb je naozaj 0.002 centu, áno, vidia poznámku v jeho konte, že toto je presne cena, ktorú mu dali, ale čo nevedia pochopiť je to, že prečo sa mu jeho účet nezdá správny. Veď nech si zoberie kalkulačku, naťuká 0.002 centu, vynásobí 35000kb a vyjde mu 70 dolárov.

Chlapík trpezlivo skúša vysvetľovať, že výsledok, ktorý takto dostane je v centoch a nie v dolároch. Zamestnanec Verizonu nechápe. Chlapík to skúša z iného konca: Uznávate, že je rozdiel medzi dolárom a centom? Áno, zamestnanec uznáva. Medzi pol dolárom a pol centom? A tak ďalej, ale k výsledku sa nedopracujú, lebo zamestnanec dookola tvrdí, že sadzba je 0.002 centu a jeho účet je $70.

Chlapík si pýta k telefónu niekoho iného a rozhovor začne nahrávať. Nejaký čas bola k dispozícii aj nahrávka a naozaj stála za to. Nepochodí v nej ani s ďalším zamestnancom, pre ktorého je 0.002 centu to isté ako 0.002 dolára, ani s manažérkou, ktorá povie, že predsa niečo také ako 0.002 dolára ani neexistuje.

Po rozhovore s piatimi ľuďmi vo Verizone, z ktorých ani jeden nevidí, kde je problém, chlapík píše. V prvej odpovedi mu zopakujú, že zamestnanci mu povedali správnu cenu, ale kvôli nedorozumeniu v komunikácii mu znižujú účet o polovicu. Clapík odpovedá, znovu vysvetľuje a neodpustí si komentár: “If you have any problems understanding this, please leverage someone from your accounting department to help you understand it, as I’m sure they know the difference between dollars and cents.”V druhej odpovedi si Verizon síce neuzná chybu, ale povedia, že sadzba je $0.002/kb a že účet nemusí platiť. Neskôr sa ukázalo, že tento chlapík nebol jediný s takýmto problémom a napriek tomu, že Verizon vraj inštruoval svojich zamestnancov, aká je správna sadzba, keď tam niekto o pár dni volal, stále to bolo 0.002 centov za kb.

Najvtipnejšie mi na tom je to, že Verizon si dal ochrannú známku na svoje motto:

Worry Free Guarantee®
If you ever have a problem, it becomes our problem the first time you call.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.