Zabudni na Everest

Od Jarýka Stejskala a Milana Vranku, 1989, 176 strán, olejar

Tri osemtisícovky; Lhoce Šar, Dhaulágirí, Čho Oju; a jedna, tá najvyššia, nevylezená

Čo svet svetom stojí, žijú jednotlivci, ktorí svoj život spájajú s vyhľadávaním ťažkostí. Dobrodružstvo, riziko, zdanlivo nemožné činy ich lákajú, vábia a neodbytne priťahujú. A oni idú. Napriek tomu, že ostatní v ich konaní nevidia logiku, rozumné dôvody…

Túto knihu napísal horolezec. Je pomerne útla, ale zmestilo sa do nej dosť – štyri výpravy a kopa fotiek. Aj človeku, ktorý nelezie, priblíži život a nutkanie horolezcov.

Ako som sa dostala v USA ku knižke písanej po slovensky? Zjavila sa pod vianočným stromčekom (Ϗakujem, Mireček) a priniesla som si ju so sebou. Trvalo síce 4 mesiace, kým som sa k nej dostala, ale potom som ju “zlupla” za dva večery. A potom ďalších pár mesiacov, kým som sa dostala k napísaniu o nej… to ma teší len z toho dôvodu, že stále stíham čítať rýchlejšie ako písať, ale ani zďaleka to nie je tak rýchlo, ako by som chcela.

A ešte jedna variácia na danú tému. Iní horolezci, iný kopec, iná doba, ale tento film sme videli krátko po tom, čo som si prečítala Zabudni na Everest, takže ich mám trochu spojené:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.