Pri príležitosti Dňa Zeme

Keď už máme dnes takýto sviatok, tak vám napíšem, ako Kika prispieva k zelenšej planéte (a šetrí peniaze). Kojením a plienkami.

S plienkami je to tak… predstavovala som si to veľmi idealisticky. Ešte predtým, ako sa Kika narodila, som nakúpila látkové plienky a zvažovala dokonca aj prenosnú práčku. Áno, aj také existujú a v našom byte by to bola jediná možnosť vzhľadom na to, že do kúpeľne sa namontovať nedá a keby sa aj dala, tak je to zakázané v domovom poriadku, ale nakoniec som si to rozmyslela a potvrdila, že je ok, ak ich budem prať na prízemí v spoločnej práčovni (kde sa však za pranie platí).

Realita ukázala, že to nie je celkom také jednoduché. Prvých pár týždňov sme používali jednorazové plienky, lebo Kike nie a nie odpadnúť pupok a látkové som nevedela zapnúť tak, aby jej pupočný kýptik neodierali. Potom pupok odpadol a my sme látkovali, ale bola to dosť otrava, keďže práčka nebola priamo v byte. A časom Kika začala chodiť do jaslí, kde by to s látkovými aj tak nešlo.

Takže sme presedlali na jednorazové (aj keď látkové mám odložené na ďalšie bábo, ktoré som už minule podmienila práčkou) a vybrali také, čo možno najviac zelené – Nature Babycare. Neobsahujú chlór a iné chemikálie, rozložia sa o kus skôr ako ostatné jednorazové plienky a aj keď sú trošku drahšie ako Pampers alebo Huggies, ten rozdiel nie je príliš veľký a ešte stále to vyjde lepšie ako pranie každý druhý deň v našej platenej práčovni.

S mliekom to naopak jednoduché je a tu naozaj nebolo treba veľa rozmýšľať. Okrem zdravotných výhod pre matku aj pre dieťa a času stráveného spolu, je kojenie dobré aj pre životné prostredie a peňaženku. Netreba kupovať umelé mlieko a fľašky (aj keď teda, tri som kúpila, ale už som ich aj podarovala ďalej). Niekto to spočítal za mňa (táto stránka je inak aj veľmi dobrý zdroj spoľahlivých informácií o všetkom, čo sa týka kojenia) a vyšlo zatiaľ vyše $2000. A nie, to by sme nekupovali ten najdrahší sunar, aký majú. Pekná sumička… (ale keby bolo treba, tých $2000 by som aj zaplatila za to, aby som mohla kojiť).

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.