Smoothie (ovocný koktail)

Kedysi som mala veľmi rada mliečne koktaily. Je to zaujímavé, lebo neviem kedy presne to začalo, ale už nejaký čas uprednostňujem – lepšie povedané, výlučne pijem – tie ovocné.

Robíme ich tak, že do nich dávame aj čerstvé ovocie, aj mrazené. Tým pádom už netreba ľad a aj tak sú vychladené. Mrazené ovocie sú v lete a na jeseň čučoriedky a jahody, ktoré sme boli zbierať na farme, a v zime a na jar brusnice, ktoré na jeseň nakupujeme na kilá (teraz mám v mraziaku asi 8kg). Čerstvé väčšinou banány a ananás, inak to, čo sa príležitostne objaví u nás doma – černice, broskyne, mango, kiwi…

Tu je jeden na inšpiráciu:

2 kolieska ananásu (hrubé asi 1 a pol cm)
1 zrelý banán
6 mrazených jahôd
1 šálka mrazených brusníc
1 šálka (pomarančového) džúsu

Z ananásu odkrojíme šupku a nakrájame ho na kocky. Tú, čo je v strede, vyhodíme, ostatné dáme do mixéra spolu s nalámaným banánom a opláchnutými jahodami a brusnicami. Vlejeme džús. Pulzovito mixujeme, kým nápoj nie je “hladký” (smooth).

Niekoľko poznámok:

– Množstvo džúsu treba upraviť podľa chuti. Ja ich mám radšej redšie, môj chlap preferuje také husté, že je to skoro na lyžičku.
– My ich nesladíme, ale ak vám je kyslo-trpká chuť brusníc príliš výrazná, stačí pridať lyžicu-dve hnedého cukru alebo medu.
– Občas do nich strelíme aj trochu vodky (napríklad táto sa výborne hodí) alebo rumu. Kika samozrejme dostáva nealko verziu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.